Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.03.2017 09:07

Za pamiatkami UNESCO na Spiši vás odvezie motoráčik


K atraktívnemu výletu za krásami Košického kraja prispeje samotný dopravný prostriedok – legendárne motorové vozne 810.


Organizácia Košice Región Turizmus pripravila pre všetkých turistických nadšencov jedinečné nostalgické jazdy VLAKOM ZA UNESCOM. Prvý vláčik vyráža z Košíc na gotický Spiš už 2. apríla.


Destinácia Košice región sa vyznačuje rôznorodosťou jednotlivých mikroregiónov, no výraznou spoločnou črtou je vynikajúca dostupnosť Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva. „Ak ponímame Košice ako základný východiskový bod turistu, vie sa do 100 minút dopraviť až k 18 pamiatkam zapísaným na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Preto sme pre celé rodiny pripravili ponuku, v podobe výletov nostalgickým vlakom aj po tých tratiach, kde už v súčasnosti vlaky s cestujúcimi nejazdia. Pred nami je v tomto roku šesť výletov k najvzácnejším pýcham regiónu svetového významu,“ ozrejmila podstatu nového produktu výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. „Súčasťou výletov VLAKOM ZA UNESCOM je tiež ponuka uceleného programu, služby turistického sprievodcu a návštevníkom určite poslúži aj naša mobilná aplikácia Košice región, ako digitálny sprievodca po celom regióne,“ doplnila L. Vargová Jurková.

V okolí „najfotogenickejšieho“ miesta cieľovej lokality prvej jazdy vlaku – Spišského hradu – sa nachádzajú aj iné atraktivity, ktoré tvoria spoločný zápis v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO: počnúc Spišským Podhradím a „malým Vatikánom“ – Spišskou kapitulou až po unikátny Kostol Ducha svätého v Žehre. Za návštevu stojí aj prírodná rezervácia Dreveník či Sivá brada, na ktorej si turista môže „načapovať“ minerálnu vodu tak, ako ju vyrobila príroda. Vidieť a prezrieť si všetky pamätihodnosti v jeden deň zvládne iba zdatný turista, aj preto obsahuje ponuka výletu štyri nenáročné trasy s dĺžkou od 2 do 7 hodín.

Vlak odchádza za dedičstvom UNESCO na Spiši z košickej hlavnej železničnej stanice v nedeľu 2. apríla o 7:20 hod. Po celodennom výlete vyrazí zo Spišského Podhradia naspäť do Košíc o 17:10 hod. Vlak vypravia spoluorganizátori – dobrovoľníci z občianskeho združenia Detská železnica Košice aj s podporou Železníc Slovenskej republiky. „K atraktívnemu výletu za krásami Košického kraja prispeje samotný dopravný prostriedok – legendárne motorové vozne 810, ale aj cieľová stanica v Spišskom Podhradí, ktorá je už niekoľko rokov opustená. Je však ideálnym východiskovým bodom k pamiatkam Svetového dedičstva UNESCO na Spiši,“ približuje predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.

Z dôvodu obmedzenej kapacity vlaku je nutná rezervácia miest vopred elektronicky na adrese: rezervaciedzk@gmail.com. Podrobnosti k jazde nájdete na www.kosiceregion.com a na www.detskazeleznica.sk. Keďže ide o celodenný výlet, cestujúci by sa mali zásobiť dostatkom jedla a zobrať si so sebou aj primerané oblečenie.

 

Čo sa oplatí vidieť?

Samotný hrad, ale aj jeho okolie, vytvárajú výnimočný celok s významnou historickou, ale aj kultúrnou hodnotou:

Spišský hrad je najväčším hradným komplexom Slovenska a jedným z najväčších v Európe. Patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky na Slovensku, počas vlaňajšej sezóny dokonca zaznamenal rekordnú návštevnosť a prelomil magickú hranicu 200-tisíc návštevníkov. Peší výstup zo stanice v Spišskom Podhradí k hradu trvá asi 30 minút. Atrakciou je originálne kamenné dielo na svahu Spišského hradu, kopírujúce obrázok koňa z keltskej mince nájdenej na tomto území a vystavenej v hradných interiéroch.

Spišské Podhradie zaujme gotickým kostolom Narodenia Panny Márie, kláštorom milosrdných bratov, klasicistickým evanjelický kostol, zachovalou židovskou synagógou, radnicou a Mariánskym stĺpom. V minulosti sa tu vyrábali preslávené Spišské párky, ktoré dokonca predávali ako špecialitu v budapeštianskych reštauráciách. Vychádzkovou chôdzou sa sem zo stanice dostanete za 10 minút.

Spišská Kapitula – sídlo spišského biskupstva - je komplexom vzácnych objektov. Existencia Spišskej Kapituly podčiarkuje historický význam celej lokality. Už v 11. storočí sa totiž na tomto území nachádzal prvý, pravdepodobne benediktínsky kláštor. Dominantou Spišskej Kapituly je Katedrála sv. Martina. Zo stanice ste tu za 30 minút.

Žehra – kostol Ducha Svätého je najznámejšou pamiatkou tejto obce. Biely kostol s charakteristickým cibuľovitým ukončením veže z 13. storočia ukrýva unikátne fresky svetového významu. Peší výstup po ceste zo stanice v Spišskom Podhradí trvá asi 80 minút.

 

Vláčikom za UNESCOM je projekt organizácie Košice Región Turizmus, ktorý finančne podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Zahŕňa šesť originálnych výletov, ktoré vyvrcholia 17. novembra mimoriadnou retro-jazdou do Plešivca a jaskyne Domica.

 

Autor: (Zuzana LEHOTSKÁ, OZ Detská železnica Košice)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2016
Kam vyrazia nostalgické a historické vlaky na východe počas jesene?
Teplé slnečné lúče a krásy východného Slovenska si môžete na jeseň vychutnať aj vďaka mimoriadne bohatej ponuke pripravovaných nostalgických vlakov. Až do polovice októbra vyrazia na trať každý víkend.
viac
24.05.2017
Historickým vláčikom na Šarišský hrad
Klub historických koľajových vozidiel z Košíc pozýva na nenáročný poldenný výlet vhodný pre rodiny s deťmi na Šarišský hrad. Historická súprava červených motoráčikov typu M 131, tzv. Hurvínkov sa vydá na svoju ďalšiu púť už v sobotu 27. mája z Košíc do Veľkého Šariša.
viac
28.12.2017
Detský Silvester na železnici aj v tomto roku
Detský Silvester na trati bude aj v tomto roku, no o deň skôr! Navyše výnimočne nie v Čermeľskom údolí, ale na „veľkej“ železnici s odchodom z Hlavnej stanice už túto sobotu o 9:30 hod.
viac
06.07.2021
Po zabudnutej trati za umením
Horúci tip na príjemný letný výlet pre celú rodinu prináša Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %