Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.12.2021 02:25

Za pol roka vytriedili obyvatelia takmer 20 ton kuchynského odpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


Za pol roka vytriedili obyvatelia podtatranského mestečka Spišská Belá takmer 20 ton biologicky rozložiteľného odpadu.


Paula Grivalská z tamojšieho mestského úradu informovala, že zozbieraný kuchynský odpad následne putoval do bioplynovej stanice, kde sa z neho stáva využiteľná energia. "Za obdobie šiestich mesiacov obyvatelia Spišskej Belej vytriedili z domácností spolu 19,5 tony biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu a 92 kilogramov použitých jedlých olejov a tukov," konkretizovala.

Dodala, že kým na niektorých miestach občania predmetný odpad zbierali veľmi dôsledne, iné miesta boli opakovane znečisťované. V nádobe určenej na zber kuchynského odpadu sa tak objavoval vo veľkej miere materiál, ktorý do nej nepatril, a celý obsah nádoby preto putoval na skládku. Aj z tohto dôvodu sa samospráva v niektorých lokalitách rozhodla pristúpiť k zmenám. "Na sídliskách Družstevná a Mierová boli z dôvodu veľkého množstva zbieraného kuchynského odpadu doplnené nádoby. Jednu sme doplnili aj ku stojisku na Krátkej ulici a na Ulici nad kaštieľom v Strážkach. Zo stojiska na zbernom dvore – Ulica Továrenská, na Letnej ulici a pri potravinách sme však nádoby na zber kuchynského odpadu odstránili," upozornila Grivalská. Mesto tiež z dôvodu dlhodobej neopodstatnenosti vyradilo nádoby na zber použitého jedlého oleja a tukov zo sídliska Mierová.

Mesto v tejto súvislosti žiada občanov, aby do nádob určených na triedený zber vkladali výlučne odpad, ktorý tam patrí. Samospráva tiež v tomto období vyzýva obyvateľov na bezodpadové vianočné sviatky. Na svojej webovej stránke zverejnila praktické tipy, ako zamedziť prebytočnému odpadu. Vianočné stromčeky zbavené všetkých ozdôb môžu napríklad nechať na stojiskách vedľa kontajnerov, zberová spoločnosť ich následne zozbiera a nájde im druhotné využitie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
Od začiatku mesiaca spustila samospráva zber kuchynského odpadu
Žiarska samospráva spustila od začiatku tohto mesiaca skúšobnú prevádzku triedeného zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností.
viac
13.12.2017
Staré Mesto vyzbieralo vyše 87 ton biologicky rozložiteľného odpadu
Bratislavské Staré Mesto vyzbieralo počas jesene zo svojho územia vyše 87 ton biologicky rozložiteľného odpadu. Išlo o zber a odvoz orezaných konárov a kríkov zo staromestských domácností.
viac
01.08.2020
Mesto zavádza pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu
Mesto Nové Zámky zavádza od začiatku augusta pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu. Do konca septembra budú obyvatelia 23 panelákových vchodov a rodinných domov z jednej ulice kuchynský odpad triediť a osobitne odovzdávať.
viac
14.08.2020
Zber bioodpadu by mali hornonitrianske samosprávy zvládnuť na zhruba 50 percent
Novú povinnosť v podobe zberu kuchynského bioodpadu by mali od začiatku budúceho roka zvládnuť hornonitrianske samosprávy na menej ako 50 percent.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %