Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.10.2016 08:00

Začal sa mesiac úcty k starším a spolu s ním prichádza aj obľúbený Seniorfest


Ilustračná snímka: (int.).


Október je mesiac úcty k starším. Hlavné mesto preto pripravilo aj tento rok obľúbený Seniorfest. Bratislavskí seniori sa ešte stále môžu prihlásiť na niektoré podujatia, ktoré sa budú konať počas celého mesiaca október.


Tradične sú pripravené podujatia, ktoré sú zamerané nielen na vzdelávanie, kultúru či šport, ale aj na zaujímavé prednášky a súťaže. Súčasťou Seniorfestu je aj slávnostné odovzdávanie cien Senior roka, ktoré sa bude konať v Primaciálnom paláci.

„Staršia generácia spoluvytvára pamäť Bratislavy, ktorá je základom pre inšpiráciu pri rozhodovaní o tom, aké naše mesto bude. Osobne chcem, aby sa v ňom dobre žilo všetkým skupinám obyvateľov, preto sa šiesty ročník Seniorfestu nesie v znamení viacerých podujatí, ktoré sú odmenou pre seniorov za ich dobrovoľnícku činnosť počas roka. Zároveň ma teší, že komunikácia a spolupráca medzi mestom a seniormi je na veľmi vysokej úrovni a seniori sa aktívne zapájajú do života mesta a pomáhajú mu pri realizácii mnohých podujatí,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Začiatok Seniorfestu odštartuje 3. októbra Deň zdravia, ktorý organizuje Kancelária zdravé mesto Bratislava v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v budove Novej radnice. Seniori si počas dňa budú môcť odmerať krvný tlak, cukor či cholesterol. V tento deň sa začne aj obľúbená Počítačová škola pre seniorov, ktorej sa budú môcť zúčastniť ako začiatočníci, tak aj pokročilí.

Už 5. októbra primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal slávnostne udelí ocenenia seniorom v rámci oceňovania Senior roka, ktoré symbolizuje poďakovanie tým, ktorí sa aktívne zapájajú do spoločensko-kultúrneho života v meste. Slávnostné odovzdávanie cien sa bude konať v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca. „Je mi cťou aj tento rok udeliť ceny našim seniorom, ktorí sa významným spôsobom zapísali do života v Bratislave a ktorí sa aj teraz aktívne zapájajú do života v meste a aktivít, ktoré im mesto ponúka,“ povedal primátor.

V programe si na svoje prídu aj milovníci umenia a kultúry, na ktorých čakajú rôzne podujatia, ako napríklad Prehliadka výstavy mesto v ateliéri – ateliér v meste, Barokový klasicizmus Bratislavy, Tajomstvá umenia Auguste Rodin v Pálfyho paláci či Tajomnstvá umenia Jozef Jankovič v Mirbachovom paláci. Nepochybne zaujímavé budú vlastivedné vychádzky so sprievodcom, počas ktorých sa seniori budú môcť dozvedieť viac o histórii bratislavského divadelníctva, hrdinoch a bohoch na bratislavských pamiatkach či o bratislavských povestiach a rozprávkach. Lákavá je aj ponuka prehliadky bratislavskej ZOO s odborným výkladom, ale aj Výstava z tvorby študentov Univerzity tretieho veku.

Pre náročnejších je pripravená napríklad logická spoločenská hra RUMMIKUB XXL, či sebarealizácia zameraná na kreativitu a zručnosti, ktorá sa bude konať v priestoroch Starej tržnice. Prínosné a zaujímavé sú prednášky zamerané na stres a stereotyp, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života. V ponuke je však aj šetsťtýždňový cyklus prednášok s nácvikom správneho dýchania pod vedením biomedicínskeho inžiniera. Seniori si v mesiaci október budú môcť bezplatne otestovať aj svoju pamäť v Centre Memory.

Záver Seniorfestu sa bude konať 31. októbra v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava uceleným folklórnym pásmom SĽUKu či Krížom krážom Slovenskom. „Všetkých, samozrejme, pozývam a pevne verím, že z tohto pestrého programu si každý vyberie to svoje, srdcu blízke podujatie,“ uzavrel primátor.

Seniori sa na podujatia môžu ešte stále prihlásiť. Všetky informácie, ako aj podrobný program nájdete na:

http://kalendarakcii.bratislava.sk/vismo/akce.asp?id_org=700021&id=13846

 

Autor: (mhm)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Začína lepší a väčší Ekotopfilm – Envirofilm 2016
V Bratislave a Banskej Bystrici dnes začína ďalší ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm. Návštevníci sa môžu tešiť na kvalitné a pútavé dokumentárne filmy a bohatý sprievodný program.
viac
01.07.2016
Pozvánka na V. ročník Dňa tradícií obce Miklušovce
Na futbalovom ihrisku TJ Miklušovce sa v nedeľu 10. júla uskutoční v poradí už piaty ročník podujatia Deň tradícií obce Miklušovce.
viac
06.10.2016
Jeseň v regióne bohatá na tradície
Bratislava privíta už v piatok prvý Bratislavský Oktoberfest 2016, sprevádzaný tradičným Farm Festom. Milovníkov dobrôt z jabĺk poteší Jablkové hodovanie na každom kroku. Vo Vajnoroch bude hodovanie spojené s Vajnorskou župnou šarkaniádou. Ponuku podujatí oživia aj Tekvicové dni v Stupave. 
viac
01.10.2019
Mesiac úcty k starším znásobuje význam sociálnej politiky v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti so vstupom do mesiaca, ktorý už tradične patrí úcte starším zdôrazňuje, že starnutie populácie znásobuje význam dlhodobej a udržateľnej sociálnej politiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %