Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.04.2022 08:10

Začal sa siedmy ročník Ceny SR za krajinu


Cena SR za krajinu


Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia vyhlásili už po siedmy raz Cenu Slovenskej republiky za krajinu.


Cena je udeľovaná samosprávam, združeniam samospráv a mimovládnym organizáciám za ochranu, manažment a plánovanie krajiny. Kandidáti na cenu sa môžu prihlásiť prostredníctvom webovej stránky www.cenazakrajinu.sk

Organizáciu súťaže zabezpečuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP). Odborníci SAŽP zároveň poskytujú potenciálnym kandidátom konzultácie k vypracovaniu prihlášok. Prihlášky je možné predkladať do 30. júna, a to prostredníctvom webovej stránky, poštou alebo osobne v sídle SAŽP. 

Udeľovanie ceny za krajinu je ukotvené v Európskom dohovore o krajine, ktorý je jediným dohovorom Rady Európy výhradne zameraným na krajinu. Zachovanie autentickosti a charakteru slovenskej krajiny je významné aj z celoeurópskeho hľadiska, aj dohovor chápe rozmanitosť európskych krajín ako spoločné bohatstvo.

Oprávnenými kandidátmi na cenu sú:

- miestne a regionálne samosprávy,

- združenia miestnych a regionálnych samospráv (mikroregionálne partnerstvá),

- cezhraničné združenia miestnych a regionálnych samospráv spoločne spravujúce krajinu,

- mimovládne organizácie

 Odborná komisia, ktorá určí laureáta tohto ročníka, je zložená z odborníkov v starostlivosti o krajinu, zo zástupcov verejnej správy, samosprávy a zástupcov neziskového sektora. Odborná komisia môže v odôvodnených prípadoch oceniť i ďalšie nominované projekty, ktoré vynikajú v určitej hodnotenej oblasti, a to udelením osobitného uznania. Všetky informácie o aktuálnom ročníku ceny a formulár prihlášky sú dostupné TU.

 

Autor: Zdroj: SAŽP, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
16.04.2021
Chytil envirorezort plasty za pačesy?
Po nedávnej kontrole Najvyššieho kontrolného úradu na pôde envirorezortu, a po pomenovaní nedostatkov v odpadovom hospodárstve, osobitne v prípade plastov, zareagovalo MŽP SR upriamením pozornosti na pretrvávajúcu vysokú mieru skládkovania na Slovensku, zdôrazňujúc nízku mieru recyklácie plastov.
viac
30.03.2022
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo siedmy ročník Ceny SR za krajinu
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo v utorok siedmy ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu. Laureát ceny získa budúci rok nomináciu na Cenu Rady Európy za krajinu ako jediný nominant za Slovensko.
viac
21.07.2022
Na Cenu SR za krajinu 2022 nominovali deväť projektov
Celkom deväť realizovaných projektov bolo nominovaných do tohtoročnej Ceny SR za krajinu. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá je národným koordinátorom ceny, pričom vyhlasovateľom je Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %