Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.01.2021 10:40

Začala sa spolupráca na posilnenie globálneho vzdelávania na Slovensku


Ilustračná snímka: (tasr).


Podpora a rozvoj aktivít na posilnenie globálneho vzdelávania na Slovensku. To je hlavným cieľom spolupráce medzi Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Európskou sieťou pre globálne vzdelávanie (GENE).


Posilnenie globálneho vzdelávania na Slovensku vychádza zo Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce na roky 2019 – 2023, ako aj z Agendy 2030 a iných príslušných predpisov.

Kooperácia rezortov spolu s GENE zaistí súdržnosť politík a komunikáciu s kľúčovými stranami zapojenými do globálneho vzdelávania ako napríklad ministerstvá, ich útvary, ich priamo riadené organizácie, organizácie občianskej spoločnosti, vzdelávacie inštitúcie, či samosprávy, s ktorými bude podľa potreby nadviazaná spolupráca. Zámerom je dosiahnuť synergiu, prehĺbiť a rozšíriť vplyv vzdelávacích činností v oblasti globálneho vzdelávania na Slovensku.

Národný proces konzultácií o globálnom vzdelávaní zahŕňa najmä:

- definovanie národných priorít v oblasti globálneho vzdelávania,

- zorganizovanie národného seminára o globálnom vzdelávaní,

- podporu vytvorenia národného akčného plánu alebo stratégie pre globálne vzdelávanie,

- technickú podporu pre globálne vzdelávanie a učenie sa, čerpajúc z osvedčených postupov iných európskych krajín.

GENE sa usiluje o to, aby raz mali všetci ľudia v Európe v solidárnosti s ľuďmi na celom svete prístup ku kvalitnému globálnemu vzdelávaniu. V rámci snahy zabezpečiť vyššiu národnú podporu, kvalitu a dosah v oblasti globálneho vzdelávania v európskych krajinách, podporuje sieť GENE rozvoj národných štruktúr, financovania a podporných mechanizmov s finančnou podporou Európskej komisie, ministerstiev a národných agentúr zapojených do siete GENE.

Autor: (minedu.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2019
Rezort školstva začal spoluprácu s OECD navytvorení Národnej stratégie zručnosti
Zručnosti potrebné pre budúci trh práce v kontexte Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVaV) boli 29. januára, okrem iného, témou podujatia s názvom Skills Strategy Seminar: Slovak Republic.
viac
25.11.2020
Rezort školstva pripravil Nultý akčný plán
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v rámci vnútrorezortného dialógu a v spolupráci s odborníkmi z praxe, identifikovalo kľúčové oblasti, ktorých riešenie bude prioritné počas roka 2021.
viac
19.01.2021
Ministerstvo školstva podporí stovky materských škôl cez nový projekt
Didaktické hračky, hry či detské knihy. Na všetky tieto pomôcky môže takmer tisíc materských škôl po prvýkrát získať príspevok. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR totiž vyhlásilo nový projekt „Múdre hranie.“
viac
12.02.2021
Inovatívne metodické materiály pre učiteľov
Učitelia na základných aj stredných školách majú možnosť pracovať s bádateľsky orientovanými inovatívnymi metodikami a učiť nové informatické či motivačné predmety. Materiály sú pre každého z pedagógov dostupné bezplatne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %