Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
24.09.2021 03:15

Začala sa verejná zbierka na kompletnú obnovu trenčianskej synagógy


Trenčianska synagóga. Snímka zdroj: Trenčín región


Trenčianska Židovská náboženská obec (ŽNO) spustila vo štvrtok verejnú zbierku na kompletnú obnovu tamojšej synagógy.


„Dnes si pripomíname významný míľnik – 23. septembra 1913 slávnostne otvorili a vysvätili trenčiansku synagógu. Práve dnešný deň sme si vybrali aj pre ďalší významný krok – rozhodli sme sa spustiť verejnú zbierku na komplexnú opravu tejto nádhernej pamiatky,“ informovala predsedníčka ŽNO Oľga Hodálová.       

Trenčianska synagóga sa minulý rok zaradila medzi budovy, ktoré podporili z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a zo štátneho rozpočtu. Financie však nebudú stačiť na kompletnú rekonštrukciu tejto viac ako 100-ročnej stavby.       

„Celková suma oprávnených nákladov je milión eur, vďaka takzvanému nórskemu projektu ale dokážeme obnoviť len asi polovicu interiéru,“ uviedla Hodálová. Ďalšou komplikáciou je podľa nej výrazné zvýšenie cien stavebných materiálov a prác v dôsledku pandémie, pre ktoré museli projekt ešte okresať.       

Synagóga by mala po skončení stavebných prác fungovať vďaka grantom EHP ako moderné kultúrne centrum, v ktorom sa budú konať koncerty, výstavy, workshopy a ďalšie podujatia.       

„Opäť otvoríme svoje brány a naším cieľom je, aby sa synagóga stala dôstojným stánkom pre kultúrne dianie, ktoré presiahne hranice krajského mesta. Na kompletnú rekonštrukciu priestorov tejto národnej kultúrnej pamiatky ale potrebujeme pomoc verejnosti,“ dodala Hodálová s tým, že zoznam darcov zverejnia a po dokončení rekonštrukcie sprístupnia v priestoroch synagógy. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
V Brezne slávnostne otvorili zrekonštruovanú synagógu
Breznianska synagóga, ktorá je jedinou sakrálnou židovskou stavbou na Horehroní, sa po 70 rokoch dočkala rekonštrukcie. Mesto ju obnovilo za pomoci eurofondov.
viac
02.06.2021
Za takmer 900 000 eur obnovia neologickú synagógu v Trenčíne
Židovská náboženská obec v Trenčíne zrekonštruuje z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a zo štátneho rozpočtu neologickú synagógu v Trenčíne.
viac
20.04.2022
Na záchranu vyhorenej Coburgovskej šaľandy vyhlásili verejnú zbierku
Občianske združenie Coburgovci na Slovensku spoločne s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie organizujú verejnú finančnú zbierku na záchranu šaľandy – hámorníckej ubytovne v obci Vaľkovňa v okrese Brezno. Objekt je zničený po veľkom požiari vo februári tohto roku.
viac
27.11.2023
Pomník Františky Andrássyovej chce mesto obnoviť vďaka verejnej zbierke
Pomník Františky Andrássyovej zo začiatku 20. storočia, ktorý je jedným zo symbolov Rožňavy, sa môže dočkať obnovy. Samospráva na rekonštrukciu pomníka filantropky a manželky dedičného grófa krásnohorského panstva Dionýza Andrássyho vyhlási dobrovoľnú verejnú zbierku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %