Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.10.2019 12:10

Záchranné práce na hrade Dobrá Voda pokračovali aj v roku 2019


Ilustračná snímka (archív red.)


Projekt záchrany hradu Dobrá voda, ktorý podporuje Ministerstvo kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom, pokračoval aj v roku 2019. Informoval o tom Martin Slezák z občianskeho združenia Renova.


V roku 2019 postúpila obnova múru horného paláca a podarilo sa opraviť nárožie západnej brány doplnením pieskovcových blokov. "Hybnou silou prác sú dobrovoľníci. Vďaka nim bol hrad vyčistený od náletov a pokosený. Opravili sme veľa terénnych schodíkov a vybudovali nové rebríkové schody, ktoré spájajú horný hrad s východným predhradím," uviedol Slezák.       

Na programe je ešte osadenie informačného systému hradu, ktorý návštevníkom priblíži doteraz realizované práce. "Najzaujímavejšie práce boli archeologické výskumy výpadovej bránky a cisterny. Výpadová bránka vo východnom predhradí preukázala, že ešte pred výstavbou opevnenia tam boli kolové stavby. Výskum pripravil priestor pre rekonštrukciu celej poškodenej časti, ktorej hrozí zrútenie," doplnil člen občianskeho združenia.       

Výskumom bola preukázaná toaleta pre panstvo, ktorá bola unikátne z kuchynky zaústená cez výlevku žľabom. "Takže máme na hrade možno prvý splachovací stredoveký záchod. No a cisterna, ktorá mala zo začiatku úctyhodné rozmery, takmer štyri metre vnútorný priemer, sa ukázala ako dvojplášťová a datovať ju možno spoľahlivo do 14. storočia, čiže do počiatkov hradu," doplnil Slezák.       

Prieskum bude budúci rok pokračovať vyčistením a opravou chýbajúcich blokov v hrdle. Výskum sa realizoval v spolupráci s odbornou firmou a okrem MK SR projekt podporili aj Trnavský samosprávny kraj a obec Dobrá Voda.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
26.08.2018
Hrad nad obcou opravuje tohto roku 20 nezamestnaných
Celkovo 20 nezamestnaných vykonáva počas tohtoročnej sezóny obnovu a záchranné práce na Divínskom hrade nad obcou Divín v okrese Lučenec. Umožnila to finančná podpora vo výške 25.000 eur od Ministerstva kultúry SR prostredníctvom programu Obnovme si svoj dom.
viac
02.09.2018
Práce na obnove hradu vykonávajú rovnako ako v stredoveku, ručne
Aj tento rok pokračujú záchranné práce na hrade Dobrá Voda v okrese Trnava. Dobrovoľníci v spolupráci s profesionálmi sa zameriavajú na obnovu zrútenej časti múru jeho východnej bašty.
viac
24.11.2020
Vláda schválila refundáciu vykonaných záchranných prác v gudrónovej jame
Dve gudrónové jamy medzi obcami Lopej a Predajná, vznikli ako pozostatok spracovania ropy v podniku Petrochema Dubová. Ide o enviromenálnu záťaž, ktorá vznikla v sedemdesiatych rokoch a gudrónové jamy sú už celé desaťročia plné toxického odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %