Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.12.2020 03:20

Záchranné práce na Katarínke nezastavil ani koronavírus


Snímka zdroj: www.katarinka.sk


Historické ruiny Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej, ktoré sa nachádzajú severne od Trnavy pri obci Dechtice, zachraňovali dobrovoľníci aj tento rok. Projekt Katarínka sa aj napriek pandémii koronavírusu otvoril pre ďalších dobrovoľníkov.


Ešte v marci vyzerala situácia pre normálne fungovanie Katarínky vo forme dvojtýždňových družín nepriaznivo. "Vďaka zlepšenej epidemiologickej situácii sa však napokon letnú sezónu na Katarínke podarilo začať, avšak za prísnych hygienických podmienok a podľa odporúčaní hlavného hygienika," uviedla pre TASR členka občianskeho združenia Katarínka Katarína Vargová.

Rok sa niesol v znamení archeológie. Archeologický tím sa sústredil najmä na výskum bývalej budovy noviciátu a južnej kláštornej záhrady. V juhozápadnom rohu nádvoria objavili dobrovoľníci schody, ktoré viedli na druhé kláštorné nádvorie.       

Okrem záhrady sa skúmal aj interiér noviciátu. Vďaka fragmentom z kamennej obruby okna zistili, že pôvodne sa v chodbe nachádzali menšie okná a podlaha bola približne 170 centimetrov pod úrovňou nádvoria. "Ťažko sa to predstavuje. Pomôckou je, že kláštor stavali do prudkého kopca. Novoobjavená chodba bola teda polopodzemným priestorom, kým miestnosti, do ktorých sa z nej vstupovalo, mali takmer normálne okná, z ktorých bolo vidno do južnej záhrady," vysvetlila historička Ivana Kvetánová.       

Najväčším archeologickým prekvapením bolo nájdenie vstupu do kláštora s ďalším tehlovým schodiskom. Viacerí dobrovoľníci sa zapojili aj do dokumentácie nálezov, umývania črepov, fotenia, vytvárania tabuliek či prepisovania poľných zápiskov. "Archeológiu sme poňali expedičným spôsobom," objasnila fungovanie tímu historička.       

Okrem archeologických vykopávok sa uskutočnilo v areáli historickej a kultúrnej pamiatky aj jej konzervovanie. Murovanie pokračovalo predovšetkým na nadzemných častiach kláštorného krídla. Dobrovoľníci sa tento rok venovali aj vyrábaniu železných tiahel v novovybudovanej kováčskej dielni či tradičnému kresaniu drevených trámov.       

Kontúry nadobúdala postupne i južná záhrada františkánskeho kláštora, keď bolo zo zeme vykopaných viac ako desať metrov obvodového múru, ktorý bol prekrytý hlinou a vedelo sa o ňom len vďaka geofyzikálnym výskumom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na hrade Čičva sa uskutoční výskum, revitalizovať budú aj areál
Na hrade Čičva sa v tomto roku uskutoční architektonicko-historický výskum, prostredníctvom ktorého by sa mali posúdiť jeho jednotlivé časti.
viac
07.04.2018
Novú sezónu na Katarínke otvorí Bielonedeľná púť
V nedeľu 8. apríla sa môžu záujemcovia a priaznivci zapojiť do 19. ročníka putovania na Katarínku, známeho ako Bielonedeľná púť. V poradí 24. dobrovoľnícka sezóna na zrúcanine kláštora na Katarínke sa začne týmto tradičným podujatím, ktorým nadväzuje na púte z minulosti.
viac
28.06.2018
Deň otvorených dverí na Katarínke bude v duchu osláv významného výročia
Na sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla je pripravený na zrúcanine kláštora Katarínka pri Dechticiach v okrese Trnava deň otvorených dverí. Jeho program sa v tomto roku ponesie v znamení osláv 400. výročia od založenia Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej.
viac
03.12.2018
Úsilie dobrovoľníkov na Katarínke vynieslo cenu Fénix – Pamiatka roka
Obnovená veža bývalého kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach pri Trnave získala cenu Fénix – Pamiatka roka 2017 aj cenu Najkrajšia obnovená pamiatka roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %