Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.05.2016 01:38

Začína lepší a väčší Ekotopfilm – Envirofilm 2016


Doktorka Jane Goodallová je známa ako "žena džungle".


V Bratislave a Banskej Bystrici dnes začína ďalší ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm. Návštevníci sa môžu tešiť na kvalitné a pútavé dokumentárne filmy a bohatý sprievodný program.


Medzi vzácnymi hosťami privítajú organizátori primátologičku Jane Goodall a na svoje si opäť prídu všetky vekové kategórie.

Festival sa bude konať v dňoch 16. – 20. mája 2016 v bratislavskom hoteli Tatra a banskobystrickom Europa SC, Cinemax. Návštevníkov čaká 110 úžasných súťažných dokumentárnych filmov, čo je doposiaľ festivalový rekord. Opäť nebude chýbať pestrá ponuka aktuálne rezonujúcich tém ako klimatické zmeny, ekológia bytia, zdravá životospráva, odpadová kultúra, separovanie, ale čakajú vás aj osobné stretnutia s niektorými režisérmi filmov, ktorí v rámci besedy prídu porozprávať zážitky z nakrúcania. Návštevníci si môžu prísť nakúpiť na skvelé festivalové trhy, ktoré oživia priestory festivalu zaujímavými zodpovednými eko či bio produktmi. Vstup na celý festival je voľný.

Pondelkový program v Banskej Bystrici odštartuje o 17:30 hod. V Europa SC, Cinemax, panelovou diskusiou s názvom Vidiek žije, ktorá je určená pre starších aj nových, skúsených aj neskúsených hospodárov, farmárov a spracovateľov. Diskusia sa bude venovať otázkam ako Je rezort pôdohospodárstva progresívny? Ako vnímame jeho súčasný stav? Kam by sme ho chceli posunúť a akú víziu do neho vieme vložiť?

V rovnaký deň sa návštevníci v Bratislave dočkajú prednášky uznávanej ochranárky a primátologičky Jane Goodall. Moderátor Roman Juraško poskytne priestor na diskusiu s doktorokou Jane aj širokej verejnosti. Prednáška "ženy džungle", priateľky šimpanzov, ktorá prežila v prírode po boku primátov 55 rokov, sa uskutoční o 17:30 hod. v Hoteli Tatra.

Na utorok 17. mája o 17:00 hod. je v banskej Baystrici naplánované premietanie filmu Mikropôrod, ktoré bude spojené s besedou na tému Ekológia bytia. Zakladateľka Ženských kruhov Gabriela Janovičová s dulou Zuzanou Bajkaiovou otvárajú tému života na bunkovej úrovni. Vysvetlia mechanizmus tela matky, jeho procesy vnímania a prijímania novej existencie. Diskusia nebude len o pôrodoch, stave zdravotníctva a dojčení. Bude najmä o úcte, dôvere a poznaní potrieb matky, rodiča, dieťaťa.

Konferencia na tému Klimatické zmeny v čase otvorí v Bratislave vo štvrtok 19. mája o 16:30 hod. tému našej budúcnosti na planéte Zem. Čo nás čaká, keď nezmeníme smerovanie? Ako na náš život a na našu planétu vplývajú klimatické zmeny? Odpovede na mnohé otázky budú účastníci hľadať spolu s francúzskym veľvyslancom JE Didierom Lopinotom, francúzskym senátorom Ronanom Dantecom, egyptológom Prof. Miroslavom Bártom, klimatológom Prof. Milanom Lapinom a ďalšími odbornými hosťami.

Na besede Všetko, čo ste chceli vedieť o odpadoch sa dozviete viac o novom zákone týkajúcom sa tejto problematiky. Zistíte, aké sú dopady nezodpovedného nakladania s odpadom a aké sú aktuálne trendy v odpadovom hospodárstve a recyklácii na Slovensku.

Viac informácií o festivale nájdete na www.ekotopfilm.sk.

 

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
12. ročník Festivalu frankovky sa uskutoční už tento víkend
Festival frankovky je jedným z podujatí bratislavskej samosprávy, ktorým sa snaží oživiť bohaté vinohradnícke a vinárske tradície tohto regiónu. Uskutoční sa v dňoch 24. - 26. júna 2016 na Primaciálnom námestí v Bratislave.
viac
23.05.2017
V pondelok začal štyridsiaty štvrtý ročník festivalu Ekotopfilm-Envirofilm
V Bratislave a v Banskej Bystrici sa v pondelok (22. 5.) podvečer začal už štyridsiaty štvrtý ročník filmového festivalu Ekotopfilm-Envirofilm.
viac
05.04.2018
Zmeníme sa my či príroda?
45. ročník festivalu EKOTOPFILM - ENVIROFILM poukazuje na spoločenské zmeny. Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm – Envirofilm 2018 pozýva na svoj jubilejný 45. ročník do Bratislavy a Banskej Bystrice.
viac
31.05.2019
Envirovýchovné aktivity Festivalu Zeme podporilo konečne aj slniečko
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) zorganizovala dnes spolu s partnerskými organizáciami Festival Zeme ako sprievodné podujatie medzinárodného festivalu filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm – Envirofilm 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %