Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
27.07.2016 12:03

Začína realizácia programu potravinovej a materiálnej pomoci


Ilustračná snímka zdroj: http://www.charitatt.sk


Európska komisia v decembri 2014 schválila Operačný program potravinovej a materiálnej pomoci na Slovensku. Program realizuje do roku 2020 prostredníctvom štyroch opatrení.


V týchto dňoch sa Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR listom obrátilo na Združenie miest a obcí Slovenska ohľadom začiatku realizácie Operačného programu potravinovej a materiálnej pomoci, opatrenie 1 – Poskytovanie balíčkov potravinovej pomoci. Podľa výkonného podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska Jozefa Turčányho: „Napriek tomu, že mestá a obce nemajú priamu zodpovednosť za jeho realizáciu, ZMOS vstúpilo do rokovaní s ÚPSVaR SR už pri príprave projektu, uvedomujúc si, že ide o citlivú oblasť pôsobenia v komunite. Cieľom rokovaní bola snaha eliminovať negatívne skúsenosti v obdobných projektoch z predchádzajúceho obdobia a pomôcť zabezpečiť plynulý priebeh implementácie programu. Okrem toho nastavenie transparentného prostredia na realizáciu projektu, presné pomenovanie zodpovedných aktérov za jeho realizáciu a presné špecifikovanie, kto má nárok na potravinovú a materiálnu pomoc a ako sa tento nárok bude reálne preukazovať. Upozornili sme na skúsenosti miest a obcí, od ktorých v minulosti boli vyžadované finančné plnenia pri realizácii projektu.“

            Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky na svojej webovej stránke na margo programu informuje o tomto operačnom programe. Spomínaná potravinová a materiálna pomoc sa realizuje prostredníctvom 4 opatrení, a to poskytovaním potravinových a hygienických balíčkov vybraným skupinám príjemcov pomoci v hmotnej núdzi, poskytovaním teplého jedla osobám bez prístrešia a aj formou podpory distribúcie darovaných potravín s cieľom predísť výraznému plytvaniu potravinami. Touto konkrétnou formou sa bude pomáhať ľuďom či domácnostiam, ktoré sa nachádzajú v náročnej sociálnej situácii. Zámerom je predovšetkým znížiť ich ekonomické zaťaženie so zabezpečovaním základných komodít, ako sú potraviny a základné hygienické potreby.

Viac v Obecných novinách 29-30/2016 na str. 6

Autor: (mk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2020
Sociálne balíčky mesta doručili 42 000 seniorom
Mesto Košice v stredu doručilo posledné kusy zo 42 000 balíčkov pre seniorov, ktoré pred Veľkou nocou začalo distribuovať do domácností obyvateľov, ktorí v tomto roku dovŕšia vek 65 rokov a starším.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
04.12.2020
Ešte v lete zamrzli výzvy pre materské školy
Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené tým, že už v lete mala byť zverejnená výzva na budovanie a rozširovanie kapacít materských škôl. Napriek novej úlohe v podobe zavedenia povinnej predškolskej dochádzky päťročných detí v materských školách zostávajú samosprávy bez finančnej pomoci.
viac
18.05.2021
ZMOS s partnermi pomáha prevádzkam s letnými terasami
Letné terasy predstavujú v tomto období aspoň nejaké podnikanie v gastro segmente. Sme svedkami toho, že terasy sú preplnené, situácia stresuje ľudí, aj čašníkov. Chýba systém manažovania v záujme prevencie a ochrany zdravia. ZMOS s partnermi prichádza s pomocou a konkrétnym riešením.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %