Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
14.07.2018 04:30

Začínajú prípravné práce na rekonštrukcii Južného opevnenia Trenčianskeho hradu


Ilustračná snímka


V budúcom týždni sa začne s budovaním dočasnej prístupovej cesty k Južnému opevneniu Trenčianskeho hradu cez lesopark Brezina tak, aby sa k opevneniu dostali ťažké vozidlá. Trenčiansky samosprávny kraj totiž už v najbližšom začne s avizovanou rekonštrukciou južného opevnenia.


Ako Trenčiansky samosprávny kraj pred nedávnom avizoval, v rámci spoločného projektu s moravským mestom Bučovice a mestom Trenčín župa sprístupní návštevníkom Trenčiansky hrad aj z jeho Južného opevnenia. Pre turistov to bude znamenať väčší návštevnícky komfort vďaka novej samostatnej pokladni, menšie čakacie doby, celkom nový prehliadkový okruh, v rámci ktorého sa sprístupnia tie priestory hradu, ktoré doteraz nebolo možné vidieť. Projekt nesie názov TreBuCHET – Trenčín, Bučovice, Chránime európske tradície a jeho celkový rozpočet predstavuje 3 milióny eur.

Rekonštrukčné práce na južnom opevnení Trenčianskeho hradu začínajú práve v týchto dňoch. Aby sa na stavenisko bezpečne dostala aj ťažká technika, prvým krokom rekonštrukcie je vybudovanie dočasnej prístupovej cesty, vedúcej cez lesopark Brezina. Dočasná komunikácia bude realizovaná asfaltobetónom, ktorý bude položený na vrstvu štrkodrviny. Požiadavka na takýto prístup na stavenisko bola vznesená Krajským pamiatkovým úradom v Trenčíne, aby sa predišlo možnosti poškodenia prípadných archeologických nálezov, ktoré sa môžu nachádzať pod terajšou nespevnenou cestou. Tá vedie cez archeologickú lokalitu a akékoľvek práce preto podliehajú zákonu o ochrane pamiatkového fondu.

Pohyb vozidiel smerujúcich na stavbu v rámci rekonštrukcie južného opevnenia hradu bude smerovaný po Kukučínovej ulici smerom k hotelu na Brezine, odkiaľ budú pokračovať po jestvujúcej ceste smerom k pamätníku, okolo Tarzánie. Dočasná prístupová cesta bude začínať v blízkosti pamätníka, pokračovať bude smerom k Čerešňovému sadu až po Južné opevnenie hradu. Práve v tomto úseku sa v utorok 10. júla 2018 začali výruby stromov, ktoré povolil Okresný úrad v Trenčíne. Následne sa začne s budovaním spomínanej dočasnej prístupovej cesty. Trenčiansky samosprávny kraj spolu s mestom Trenčín preto prosí návštevníkov Breziny, aby rešpektovali dopravné značenie a skutočnosť, že predmetná cesta bude oficiálnym staveniskom. Z bezpečnostného hľadiska je dôležité vyhnúť sa, resp. byť ostražitý na tejto trase v čase, kedy bude povolený vjazd vozidlám stavby, teda denne od 7.00 h – 18.00 h aj počas víkendov.

Podrobnejšie informácie o rekonštrukcii Južného opevnenia Trenčianskeho hradu a tiež o aktivitách partnerských miest projektu si môžete prečítať na tejto adrese.

Autor: (tsk-text vznikol v spolupráci s mestom Trenčín)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2019
Rekonštrukcia administratívnej budovy na Trenčianskom hrade napreduje
Rekonštrukčné práce na dvoch významných projektoch na Trenčianskom hrade pokračujú podľa plánu. Podľa harmonogramu pokračujú aj práce na sprístupnení Južného opevnenia. Presvedčiť sa o tom prišiel osobne priamo na hrad v pondelok 18. marca 2019 aj trenčiansky župan Jaroslav Baška.
viac
10.02.2020
Mesto Trenčín zrekonštruuje za pol milióna eur cestu k južnému opevneniu hradu
Mesto Trenčín v rámci medzinárodného projektu Trenčín, Bučovice, chránime európske tradície (TreBuChET) zrekonštruuje z eurofondov za viac ako 500.000 eur prístupovú cestu k južnému opevneniu Trenčianskeho hradu, chodník okolo Čerešňového sadu a osadí nový mobiliár.
viac
15.05.2021
Na Trenčiansky hrad vás odvezie sám Matúš Čák
Atraktivitu krajskej dominanty vo vlastníctve TSK zvyšuje už sprístupnené nedávno zrekonštruované južné opevnenie. Na obzore je po krátkom čase aj ďalšia novinka – k jeho bránam vás dovezie turistický vláčik.
viac
22.05.2021
Toto ste o Južnom opevnení Trenčianskeho hradu určite nevedeli
Do slávnostného otvorenia zrekonštruovaného Južného opevnenia na Trenčianskom hrade zostáva presne týždeň. Priblížime si zopár nie úplne známych faktov, ktoré sa týkajú práve tejto časti hradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %