Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
22.09.2021 07:35

Záhradní a krajinní architekti udelili ceny najlepším súťažným dielam


Primátor Mesta Žilina Peter Fiabáne prebral 1. cenu za Park roka 2020 z rúk primátora Nitry Mareka Hattasa. FOTO - SZKT


Desiatky architektov, ale i investorov a zástupcov samospráv sa stretli 7. septembra v Nitrianskej synagóge na slávnostnom vyhodnotení súťaže Záhrada, park a detail roka 2020.


Súťaž vyhlasuje Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu (SZKT) a každý rok sa do nej prihlasujú diela z celého Slovenska. Cieľom súťaže je prezentovať a propagovať kvalitné diela záhradnej a krajinnej tvorby z hľadiska ich estetickej hodnoty a technickej kvality prevedenia, ale aj z hľadiska ich spoločenského významu a prínosu.

Do šiesteho ročníka podujatia bolo prihlásených celkovo 19 diel. Okrem verejných priestranstiev sú medzi nimi aj súkromné záhrady. Diela prihlásené do súťaže hodnotí päťčlenná odborná porota zložená z krajinných architektov.

Parkom roka 2020 sa stal Park Ľudovíta Štúra v Žiline, ktorý podstúpil od roku 2016 komplexnú rekonštrukciu. Ocenenie v súťaži je podľa primátora Petra Fiabáneho skvelou správou pre všetkých Žilinčanov. "Poďakovanie patrí aj bývalému vedeniu mesta, ale najmä všetkým pracovníkom mestského úradu, projektantke i zhotoviteľovi. Ďakujem aj Nadácii Kia Slovakia, ktorá finančne prispela na realizáciu. Verím, že park bude mnoho rokov slúžiť všetkým Žilinčanom a návštevníkom nášho mesta," povedal primátor Žiliny pri preberaní ocenenia.

Druhé miesto v kategórii Park roka získali parkové úpravy v obytnom súbore Jarabinky. Prihlásené dielo sa nachádza na Jarabinkovej ulici v Bratislave a je včlenené do organizmu mesta vytvorením verejne prístupnej časti vnútroblokového priestoru.

Mestská časť Dúbravka získala v celoslovenskej konkurencii parkov tretie miesto za Park pri Horánskej studni. Za mestskú časť ho na slávnostnom odovzdávaní v Nitre prevzal starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Bylinková záhrada v Holíči, ktorú do súťaže prihlásilo Mesto Holíč, získala najvyššie ocenenie v kategórii Detail roka, v ktorej sa hodnotí architektonický alebo výtvarný prvok v diele krajinnej a záhradnej architektúry, ktorý významným spôsobom zvýšil celkovú kvalitu diela. Bylinková záhrada v Holíči je prvkom obohacujúcim prostredie zámockého parku a tým významne umocňuje zážitky návštevníkov.

University park v Trenčíne súťažil v kategórii Detail roka, nakoľko ide o neveľký priestor pred budovou univerzity. Hodnotiaca komisia jednohlasne vyzdvihla vysokú kvalitu a precíznosť spracovania detailov prezentovaného diela, ktoré vo svojej kategórii obsadilo 2. miesto.

Tretie miesto v kategórii Detail roka 2020 patrí architektonickej úprave verejného priestoru v areáli modernej polyfunkčnej štvrti Zuckermandel v Bratislave. Pri stavebných prácach bola objavená pôvodná historická dlažba, ktorá bola veľmi citlivo a elegantne implementovaná do moderného mestského parteru.

Súťaž získava čoraz väčšiu pozornosť. Dokazuje to aj bohatá tohtoročná účasť, vyše 60 odborníkov - projektantov, autorov diel, realizátorov, investorov i množstvo zástupcov miest a obcí na tohtoročnom slávnostnom odovzdávaní cien v Nitrianskej synagóge.

 

Autor: Libuše Murínová, Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2017
Deti z Podkoníc a Púchova oslávili MDD na triedičke odpadov
Koncom minulého roka sa deti základných škôl zapojili do súťaže Skvelé zelené video, ktorej hlavnou výhrou bol celodenný výlet. Tí najlepší „kameramani a herci“ získali od spoločnosti ENVI - PAK výlet spojený s exkurziou na triedičku odpadov.
viac
25.10.2017
Minister životného prostredia László Sólymos udelil ocenenie Dedina roka 2017
Zástupcovia obcí úspešných v súťaži Dedina roka 2017 si v Oravskej Polhore (okres Námestovo) prevzali ocenenia z rúk šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa.
viac
14.11.2017
Rozhodnite o najkrajšej obnovenej národnej pamiatke a vyhrajte
Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (SPP) spustil na svojej facebookovej stránke Vaše SPP verejné hlasovanie v súťaži o najkrajšie obnovenú pamiatku.
viac
18.12.2021
Zapojte sa do súťaže Záhrada, park a detail roka 2021
Založili ste v uplynulom roku vo Vašom meste alebo obci nový park ? Zrekonštruovali ste námestie, sídliskový vnútroblok alebo inú plochu zelene? Prihláste ich do súťaže Záhrada, park a detail roka 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %