Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
22.09.2023 08:05

Zákaz parkovania na chodníkoch


Ilustračná snímka


Od 1. októbra 2023 možno na chodníku parkovať iba vtedy, ak to dovoľuje dopravná značka alebo značenie. Za nedodržiavanie zákonu hrozí pokuta 50 až 100 eur.


Pôvodne mal zákon nadobudnúť platnosť už od 1. marca 2022. Mestá a obce si vynútili odklad, aby sa mohli na veľkú zmenu v doprave pripraviť prostredníctvom nových parkovacích miest. V obci Beluša sa vybudovali počas tohto obdobia viaceré parkovacie miesta na ulici Ľudovíta Štúra vedúcej popri areáli materskej školy. Vďaka 22 parkovacím miestam sa z chodníka vytratili vozidlá, čím sa sprehľadnila dopravná situácia na danom úseku.

Pohyb detí z materskej školy, chodcov a cyklistov sa stal výrazne bezpečnejším a pohodlnejším.

Ďalšie parkovacie miesta vznikli v centre obce vedľa budovy bývalej školskej jedálne. Okrem suplovania chýbajúcich miest pred úradom, ktoré nahradilo zelené námestie, môžu občania tento priestor využívať pri návšteva centra obce či miestneho cintorína. Dodatočné parkovacie plochy vzniknú aj pri kaplnke sv. Jozefa. V minulom roku boli v centre obce tiež osadené dva cykloprístrešky a viaceré stojany na bicykle s cieľom zabezpečiť bezpečné parkovanie pre cyklistov. Aktuálne sa dokončujú cykloprístrešky na železničnej stanici a cyklostojany na základnej škole. Plánuje sa výstavba cyklotrasy, ktorá by prechádzala stredom obce. Cyklisti sa nemusia obmedzovať ani na jednosmernej ulici Ľudovíta Štúra a je im rovnako povolený prejazd novým námestím.

Od 1. októbra môžu teda na chodníkoch parkovať jedine bicykle alebo motocykle, ak zostane k dispozícií voľná šírka 1,5 metra. Zvolené opatrenia majú chrániť najmä život a zdravie všetkých účastníkov cestnej premávky. „V obci Beluša sa pravidelne objavujú sťažnosti na autá zaparkované na chodníku, ktoré bránia plynulému prechodu chodcov. Bol by som rád, aby sme k tejto zmene v zákone pristúpili ako k príležitosti spraviť obec bezpečnejšou a vľúdnejšou pre chodcov a cyklistov, ale aj vodičov motorových vozidiel,“ hovorí starosta obce Beluša Ján Prekop.

Okrem parkovacej politiky bolo v zákone o dopravnej premávke odsúhlasených niekoľko bodov. Osoby, ktoré vezú v sedačke deti do 10 rokov alebo ich sprevádzajú, môžu bicyklovať na chodníku. Na cyklotrase, lesnej ceste alebo v obytnej zóne môžu bicyklovať dvaja cyklisti vedľa seba. Autá na bicyklovej ceste nemôžu prekročiť rýchlosť 30 km/h. Spoločným menovateľov všetkých opatrení je snaha vrátiť verejný priestor naspäť ľuďom a zabezpečiť im bezpečný pohyb.

Autor: (ts-OcÚ Beluša)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2017
V Handlovej finišujú s rekonštrukciou komunikácií
V Handlovej finišujú s projektom väčšej rekonštrukcie miestnych komunikácií a chodníkov vo viacerých častiach mesta. Samospráva zároveň investovala financie aj do opravy parkovísk. Celá investícia ju vyšla na takmer 1,5 milióna eur.
viac
02.03.2022
Parkovanie na chodníkoch je od utorka obmedzené, novela je už účinná
Parkovanie motorových vozidiel na chodníkoch je od utorka obmedzené. Novela zákona o cestnej premávke, ktorá tieto zmeny prináša, už nadobudla účinnosť. Krátky čas na prípravu na toto opatrenie kritizovalo napríklad mesto Bratislava.
viac
21.07.2022
Pohyb a kúpanie sa psov v tajchoch vymedzili upravené pravidlá
Na banskoštiavnických tajchoch platí zákaz voľného pohybu psov. Tieto domáce zvieratá by nemali v čase od 1. mája do 31. októbra vstupovať do vody vo vymedzených zónach.
viac
11.09.2023
Parkovanie na chodníkoch v meste bude od 1. októbra zakázané
Od 1. októbra bude v Žiline zakázané parkovanie na chodníkoch. Výnimkou budú len miesta, kde to bude povolené dopravnou značkou alebo značením. Radnica tak reaguje na novelu zákona o cestnej premávke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %