Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
30.04.2019 04:25

Základná škola Jarná ponúka rodičom vzdelávanie detí v nultom ročníku


Ilustračná snímka


Možnosť zapísať dieťa do nultého ročníka základnej školy budú mať od nového školského roka aj rodičia v Žiline. Vzdelávanie žiakov v nultom ročníku plánuje otvoriť v nadchádzajúcom roku Základná škola na Jarnej ulici v Žiline.


Podľa školského zákona je nultý ročník základnej školy určený pre deti, ktoré k 1. septembru dosiahli fyzický vek 6 rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na sociálne prostredie nie je u nich predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu prvého ročníka základnej školy.

„Hlavnou úlohou a cieľom tejto formy vzdelávania je pripraviť dieťa na riadne začlenenie do výchovno-vzdelávacieho procesu, aby zvládlo požiadavky prvého ročníka základnej školy bez väčších problémov,“ uviedol riaditeľ Základnej školy Jarná Ján Kotman. Taktiež mu pomáha oboznámiť sa a lepšie si zvyknúť na školské prostredie, povinnosti a usmerňuje ho v jeho ďalšom napredovaní v rámci vzdelávania. Vyučovanie zohľadňuje potreby žiakov a zvyčajne prebieha formou klasických vyučovacích hodín alebo vyučovacích blokov, ktoré vedú kvalifikovaní pedagógovia. Vzdelávanie sa realizuje zvyčajne priamo v budovách základných škôl, vďaka čomu je následný prechod žiakov z nultého ročníka do 1. ročníka bezproblémový, keďže už dôverne poznajú školské prostredie. „Vzdelávací proces v nultom ročníku kladie dôraz predovšetkým na rozvíjanie jazykových a komunikačných zručností, rozvíjanie poznávacích procesov, rozvíjanie pracovných a sebaobslužných návykov, rozvíjanie jemnej motoriky i grafomotorických zručností či rozvíjanie esteticko-pohybových schopností. Vďaka rozvoju jednotlivých zložiek sa následne deti jednoduchšie adaptujú na výučbu v prvom ročníku,“ zdôraznila zástupkyňa primátora Žiliny Barbora Birnerová.

V prípade, že majú rodičia záujem o vzdelávanie svojho dieťaťa v nultom ročníku základnej školy, stačí, ak kontaktujú Základnú školu Jarná 20 na tel. č. 0948 045 951 alebo e-mailom na: zsjarna@gmail.com. Viac informácií je dostupných aj na webovej stránke školy: www.zsjarna.edupage.org.

 

 

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2016
Ružinovskí prváčikovia dostanú 35 eur
Mestská časť Bratislava – Ružinov aj tento rok podporí rodiny, ktoré majú od septembra 2016 doma prváčika. Od mestskej časti dostanú finančný príspevok vo výške 35 €.
viac
07.03.2020
Podnikatelia so záujmom o mestské zákazky sa môžu ešte stále registrovať
Žilinská radnica pred rokom úspešne spustila systém informovania podnikateľských subjektov o vyhlásení jednotlivých zákazok s nízkou hodnotou, ktoré je povinné mesto realizovať v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. K dnešnému dňu sa do databázy mestského úradu prihlásilo 71 záujemcov.
viac
25.09.2020
Mesto získalo na modernizáciu učební ZŠ viac ako jeden milión eur
Mesto Žilina získalo viac ako jeden milión eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na modernizáciu odborných učební základných škôl (ZŠ).
viac
27.10.2021
Mesto Žilina chce vybudovať cykloprístrešky pri troch ZŠ
Mesto Žilina chce vybudovať pri troch základných školách (ZŠ) na sídliskách Vlčince, Solinky a Hájik uzamykateľné cykloprístrešky. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok schválili v pondelok (25. 10.) poslanci na rokovaní žilinského mestského zastupiteľstva prostredníctvom videokonferencie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %