Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
22.01.2024 07:55

Základná škola získala dotáciu z Envirofondu


Ilustračná snímka


Základná škola získala dotáciu v hodnote 8-tis. eur zo Zeleného vzdelávacieho fondu. Jej projekt s názvom Kvitnúca škola sa snaží zmenšovať dopady zmeny klímy.


Envirorezort poskytol v piatom ročníku Zeleného vzdelávacieho fondu z Envirofondu celkovo 1.062.063,77 eura, ktoré si rozdelilo 151 projektov. 14 projektov ostalo bez podpory a 50 odborná porota vyradila. Spolu bolo rozpracovaných až 470 žiadostí. Finančné prostriedky vo fonde boli navýšené o 262.806,69 eura z necelých pôvodných 800.000 eur.

Základná škola v Beluši zamerala svoj projekt na krajinné prvky so vzťahom k zmene klímy. Ich projekt Kvitnúca škola sa sústredí na zber dažďovej vody v osadenej nadzemnej nádrži a následné využitie tejto vody pri zavlažovaní vybraných rastlín. V centrálnej časti školy by mali vzniknúť trvalkové záhony s kostrovitými drevinami.

„Realizáciou projektu sa žiaci naučia ako efektívne hospodáriť s vodou a ako zabezpečiť revitalizáciu, ochranu a starostlivosť o zeleň,“ hodnotí klady projektu riaditeľka Základnej školy v Beluši Edita Horváthová.

Základná škola v Beluši v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Beluša nadväzuje na predchádzajúce aktivity, ktorými sa snaží zapojiť do boja proti klimatickým zmenám. V minulom roku získala škola 2 200 eur z environmentálnej schémy Trenčianskeho samosprávneho kraja s názvom Zelené oči, vďaka ktorým vybudovali v areáli školy dažďovú záhradu. Po náhradnej výsadbe stromov na piatich belušských miestach sa tak obec dočká ďalšieho zeleného projektu, ktorý reaguje na súčasný stav životného prostredia.

 

Petra Martišová

Autor: (ts-OcÚ Beluša, Petra Martišová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
Mesto plánuje zmodernizovať dielne na základných školách
Mesto Levice plánuje vybaviť novým náradím a technickým príslušenstvom dielne na základných školách. Zámerom je zvýšiť záujem školákov o technické vzdelávanie, čo si vyžaduje aj pracovný trh.
viac
08.10.2021
Výzva pre školy na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky
Ministerstvo dopravy a výstavby SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na výstavbu, zmenu stavby, stavebné úpravy alebo rekonštrukciu cyklistickej infraštruktúry - zariadení (cykloprístrešky, cyklostojany) v areáloch základných a stredných škôl, resp. ich blízkom okolí.
viac
07.11.2023
Základná škola získala grant v hodnote 100-tis. eur
Základná škola v Beluši chce byť školou, ktorá vytvára pre všetkých žiakov podmienky na vzdelávanie, ktoré im pomôžu prekonať bariéry v učení.
viac
07.12.2023
Cyklostojany pre žiakov i zamestnacov školy
Mnoho žiakov i zamestnancov našej základnej školy využíva pri dochádzaní do práce a vzdelanie ako dopravný prostriedok bicykel. Obec Beluša sa snaží umocniť túto ekologickú voľbu okrem osvetových aktivít aj zvyšovaním technických a bezpečnostných štandardov v cyklodoprave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %