Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
17.01.2019 12:35

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok


Ilustračné foto - TASR/Radovan Stoklasa


Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý envirorezort predložil na pripomienkovanie. Výšku zálohy by malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR určiť prostredníctvom vyhlášky.


Podľa jej návrhu majú byť PET fľaše zálohované minimálne sumou 0,12 eura, plechovky 0,10 eura.       

Zálohovanie sa má podľa návrhu vyhlášky týkať všetkých jednorazových nápojových obalov z plastu alebo z kovu s objemom 0,1 litra až tri litre. Na systém má okrem envirorezortu dohliadať aj Slovenská inšpekcia životného prostredia a Slovenská obchodná inšpekcia. Za nedodržiavanie zákona hrozia výrobcom aj distribútorom pokuty. Napríklad výrobcovi, ktorí poruší povinnosť zálohovať jednorazové obaly a dodržiavať zálohu, hrozí pokuta od 2000 do 80.000 eur.       

Zákon určuje aj ciele návratnosti zálohovaných obalov. Do roku 2022 má byť návratnosť plastových zálohovaných obalov najmenej 60 percent, v roku 2024 už 90 percent. Pre kovové zálohované obaly má byť v roku 2025 návratnosť najmenej 25 percent, skoršie ciele ministerstvo nestanovilo.       

Ministerstvo zámer zálohovať PET fľaše a plechovky oznámilo v novembri minulého roka. Ochranári ho vítajú, pretože podľa nich povedie k znižovaniu množstva plastov v prírode. Proti je, naopak, Zväz obchodu SR. V novembri sa vyjadril, že malé a stredné predajne by proces zavedenia zálohovania nezvládli. Domnieva sa tiež, že zavedenie systému bude stáť viac ako ministerstvom odhadovaných 80 miliónov eur.       

Na Slovensku sa za jeden rok dostane do obehu približne miliarda PET fliaš. Separovaným zberom sa dosahuje ich približná návratnosť 60 percent. Ak by bola návratnosť 90-percentná, fľaše, ktoré by sa týmto spôsobom zozbierali, by dokázali naplniť napríklad bratislavské Námestie slobody do výšky 22 metrov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2018
László Sólymos: Sme rozhodnutí zaviesť zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Zavedenie zálohovania si vyžiada vstupné investície približne 80 miliónov eur, pričom najväčšiu časť predstavujú náklady na nákup a servis strojov.
viac
08.11.2018
Ochranári zálohovanie PET fliaš vítajú,verejnosť motivujú príklady zo zahraničia
Zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek povedie k znižovaniu množstva plastov v prírode, preto je krokom správnym smerom. Zhodujú sa na tom Miloš Veverka z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) aj Helena Čárska zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko.
viac
28.05.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek prešlo tripartitou, pôjde na vládu
Návrh zákona o zálohovaní jednorazových nápojových obalov Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predloží na najbližšie rokovanie vlády. Informovalo o tom s tým, že v pondelok už materiál schválila Hospodárska a sociálna rada SR.
viac
11.06.2019
Česko sa nechystá nasledovať Slovensko v zálohovaní PET fliaš
Český envirorezort rozhodol, že vláde nenavrhne zálohovať nápojové obaly, vrátane PET fliaš. Vychádzal pritom zo štúdie Centra ekonomických a trhových analýz ktoré vypracovalo stanovisko ohľadne zálohovania so záverom, že takýto krok sa v ČR ekonomicky nevyplatí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %