Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.06.2021 09:30

Zamagurské folklórne slávnosti sa uskutočnia v online priestore


Snímka zdroj: (tasr).


Zamagurské folklórne slávnosti, ktoré sa konajú každoročne v Zamagurí, sa tento rok uskutočnia v termíne od 18. do 20. júna. Avšak budú len v online priestore. Informuje o tom na svojom webe Podtatranské osvetové stredisko, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.


V piatok 18. júna je vo večerných hodinách naplánovaná hudobná prezentácia rómskych hudobných zoskupení zo Spiša. O deň neskôr, v sobotu 19. júna, bude otvorená výstava ľudového odevu z obce Lendak a uskutoční sa aj diskusia o jeho rôznych variantoch obliekania v minulosti. Od 19.00 h je naplánovaný večerný scénický program folklórnych kolektívov, zoskupení a jednotlivcov pod názvom Stretnutie pod Troma korunami. Účinkovať majú napríklad Gorali z Lendaku, ľudová hudba Magura z Kežmarku, tanečná skupina Bardfa z Bardejova či folklórny súbor Vrchovina zo Starej Ľubovne.

V nedeľu 20. júna je od 17.00 h naplánovaná prednáška o živote etnografa, učiteľa, osvetára, folkloristu a kronikára Viktora Majerika. Prednášať o ňom bude Ingrid Majeriková.

Súčasťou Zamagurských folklórnych slávností je aj sprievodný program. Ide napríklad o prezentáciu remeselníkov a ľudovoumeleckých výrobcov či o virtuálnu výstavu archívnych materiálov vytvorených počas 44. ročnej histórie slávností. Bližšie informácie sú zverejnené na webe Popradského osvetového strediska.

Minulý rok sa Zamagurské folklórne slávnosti v prostredí Pienin neuskutočnili. Dôvodom bola pandémia nového koronavírusu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2019
Sezónu otvoria na severnom Spiši Zamagurskými folklórnymi slávnosťami
Letnú turistickú sezónu otvárajú v najbližších dňoch aj na severe Spiša a v Pieninách. Riaditeľka OOCR Erika Šalátová informovala, že od piatka 14. až do nedele 16. júna čaká na návštevníkov prehliadka ľudového spevu, tanca a tradičnej kultúry na Zamagurských folklórnych slávnostiach.
viac
05.05.2021
Netradičné oslavy Dňa Európy na Slovensku sa blížia
Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravuje v spolupráci so svojimi partnermi oslavy Dňa Európy. Budú prebiehať od 6. mája a obsiahnu množstvo prevažne online podujatí a aktivít. Všetko za dodržania prísnych opatrení na spomalenie šírenia koronavírusu.
viac
29.07.2021
Podroháčske slávnosti sa uskutočnia v auguste s obmedzeným programom
Podroháčske folklórne slávnosti sa uskutočnia v auguste v priestoroch Múzea oravskej dediny Zuberec s obmedzeným programom. Po minuloročnej prestávke sa usporiadatelia rozhodli tento rok festival pripraviť v rozsahu, ktorý umožňuje súčasná epidemická situácia.
viac
13.08.2021
Zemplínske slávnosti, folklórny festival spevu a tanca
Zemplínske slávnosti sú už vyše šesťdesiat rokov neodmysliteľne späté s letom v Michalovciach. V roku 2019 sme ich 60. výročie oslávili veľkolepým trojdňovým programom netušiac, že na 61. ročník si budeme musieť počkať viac než jeden rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %