Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
16.03.2024 11:05

Zápis dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole


Ilustračný obrázok, zdroj: Základná škola - aSc EduPage


Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.


Prihláška sa podáva na formulári podľa vzoru schváleného a zverejneného ministerstvom školstva. Zápis sa koná od 1. apríla do 30. apríla, ktorý predchádza začiatku školského roka, v ktorom má dieťa začať plniť povinnú školskú dochádzku.

Miesto a čas zápisu určí obec všeobecne záväzným nariadením, orgán miestnej štátnej správy v školstve, zriaďovateľ cirkevnej školy alebo zriaďovateľ súkromnej školy (§ 20 zákona č. 245/2008 Z.z.)

Základná škola vyžaduje pri zápise osobné údaje /§ 11 ods. 6 písm. a) prvého až siedmeho bodu a písm. b)./:

- o deťoch, žiakoch v rozsahu: meno, priezvisko a rodné priezvisko, dátum a miesto narodenia, adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa, žiak, poslucháč alebo účastník výchovy a vzdelávania obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu, rodné číslo, štátna príslušnosť, národnosť, materinský jazyk,

- o zákonných zástupcoch dieťaťa, žiaka v rozsahu (§ 157 ods. 3 písm. b) prvého bodu): titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko, spôsobilosť na právne úkony, adresa bydliska a druh pobytu, zákaz pobytu, kontakt na účely komunikácie.

Zákonný zástupca môže základnej škole poskytnúť tieto osobné údaje pred zápisom dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky základnej školy alebo prostredníctvom elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.

Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak zákonný zástupca pre svoje dieťa nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.

 

Autor: (Zdroj: školský zákon, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2018
Obec sa spolu s Mikulčicami uchádza o zápis do zoznamu pamiatok UNESCO
Obec Kopčany (okr. Skalica) sa v rámci vznikajúceho archeoparku Mikulčice – Kopčany už dlhšie plánuje uchádzať o zápis do zoznamu kultúrnych pamiatok UNESCO. Obce Mikulčice a Kopčany tento krok avizovali už v roku 2006.
viac
27.12.2019
Ďalším slovenským prvkom v zozname UNESCO by mohlo byť kovačické maliarstvo
Počet prvkov slovenského pôvodného umenia, ktoré sú zapísané vo svetovom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, by mohol byť v roku 2020 opäť bohatší.
viac
30.07.2021
Slovensko má ďalší zápis v Zozname svetového dedičstva UNESCO
Slovensko má ďalší, v poradí ôsmy zápis v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Zapísaná bola lokalita hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes (západná časť), ktorej súčasťou sú aj dve národné kultúrne pamiatky na území SR.
viac
21.04.2023
Betlehemské obchôdzky chce dať zapísať do zoznamu kultúrneho dedičstva SR
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prichádza s ambíciou zapísať živú tradíciu betlehemských obchôdzok, ktorá sa spája s vianočnými sviatkami, do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Informoval o tom vo štvrtok v Banskej Bystrici predseda BBSK Ondrej Lunter.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %