Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
14.04.2022 07:45

Zapojenie samosprávy do zvýšenia kvality ovzdušia môže znížiť emisie


Ilustračná snímka: (tasr).


Zapojenie starostov a primátorov do úsilia zvýšiť kvalitu ovzdušia môže znížiť emisie škodlivých látok na Slovensku. Uviedli to z ministerstva životného prostredia, reagovali tak na pripomienky Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) k návrhu zákona o ochrane ovzdušia.


Envirorezort upozorňuje, že zlá kvalita ovzdušia na Slovensku je dlhodobým problémom, SR preto aktuálne čelí žalobe, ktorú na Európsky súdny dvor podala Európska komisia. "Veríme, že zamorené ovzdušie v našich sídlach trápi aj starostov a ZMOS," podotklo ministerstvo.

Rezort preto pripravil návrh nového zákona o ovzduší, ktorý má priniesť zmeny na ochranu ovzdušia pred znečisťovaním. Návrh sa zameriava aj na kontrolu malých spaľovacích zariadení na tuhé a kvapalné palivá, ktoré sú podľa ministerstva najväčším prispievateľom k zhoršenej kvalite ovzdušia v dýchacej zóne (do dvoch metrov od povrchu). Poskytnúť má aj účinné nástroje na riešenie znečisteného ovzdušia pre spaľovanie nevhodných palív a odpadov.

"Samosprávy poznajú najlepšie miestne pomery a sú najbližšie k ľuďom. K tým, ktorí znečisťujú ovzdušie, aj k občanom postihnutým znečistením ovzdušia," uviedol envirorezort. Deklaruje, že výsledný text bude výsledkom dialógu so samosprávami v rámci pripomienkovania zákona.

Návrh nového zákona o ochrane ovzdušia bol do piatka (8. 4.) v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Svoje pripomienky vznieslo aj ZMOS. Ministerstvo už začalo vyhodnocovať všetky vznesené pripomienky, vrátane pripomienok združenia miest a obcí. "Následne budú rozporové konania, kde sa bude diskutovať a hľadať kompromisné riešenie," podotkol rezort.

ZMOS vznieslo pripomienky k tomu, že návrh zákona počíta s presunom kompetencií na samosprávy, avšak bez zabezpečenia peňazí. Taktiež aj k tomu, že mestá a obce budú vstupovať do obydlí, prípadne budú kontrolovať malé spaľovacie zariadenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2020
(1.) ZMOS adresoval rezortu školstva zásadné pripomienky k aktuálnej NZ
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo ministerstvu školstva zásadné pripomienky k novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Kľúčové sa týkajú povinných materských škôl a rozhodovania o sieti škôl.
viac
09.12.2020
ZMOS adresovalo osem zásadných pripomienok rezortu životného prostredia
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu životného prostredia osem zásadných pripomienok, ktorými reagovalo na návrh vyhlášky, ktorá súvisí so zákonom o ochrane prírody a krajiny.
viac
25.05.2021
ZMOS uplatnil viac ako 100 zásadných pripomienok k návrhu dvoch zákonov
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viac ako 100 zásadných pripomienok k návrhu dvoch zákonov, a to zákona o územnom plánovaní a zákona o výstavbe ktoré majú nahradiť aktuálny stavebný zákon.
viac
11.04.2022
ZMOS uplatnilo zásadné pripomienky k návrhu zákona o ochrane ovzdušia
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) adresovalo ministerstvu životného prostredia zásadné pripomienky k návrhu zákona o ochrane ovzdušia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %