Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
27.05.2021 09:25

Zapojte sa do veľkého upratovania chránených lesov pri Dunaji


Soví les. Snímka zdroj: (tasr).


V čase od 28. mája do 6. júna môžu obyvatelia Bratislavy využiť počas prechádzky v chránených areáloch Hrabiny, Soví les a Pečniansky les na viacerých miestach pripravené vrecia a rukavice a pomôcť vyčistiť tieto prírodne lokality od nahromadených odpadkov.


Počas najväčšej organizovanej akcie tohto druhu v lužných lesoch Bratislavy budú zriadené aj dočasné stojiská na vyzbieraný odpad a po skončení bude zabezpečený jeho odvoz, separácia a likvidácia.

Stále krajšie jarné počasie láka tráviť čas v prírode. Bratislava ponúka v tomto smere množstvo možností. Aktuálne však pozýva Magistrát hlavného mesta so spolupracujúcimi organizáciami obyvateľov hlavne do pre mnohých menej známych častí lužných lesov na petržalskej strane Dunaja – Pečnianskeho lesa (za mostom Lafranconi), Sovieho lesa (od mosta Apollo k Ekonomickej univerzite) a lesa Hrabiny (za Ekonomickou univerzitou smerom k Dunaju). Zapojiť sa môžu do spoločného veľkého upratovania, výsledkom ktorého bude čistejšia príroda, ktorá má pre Bratislavu z hľadiska jej biodiverzity obrovský význam.

„Lokality lužných lesov, ktoré sme pre tento originálny komunitný projekt vybrali, patria medzi lesy dlhodobo najviac vystavené problému znečistenia odpadom. Okrem toho, že čokoľvek na zemi tu rýchlo pohltí hustá vegetácia, sa sem z času na čas dostane aj odpad prinesený povodňovou vodou,“ hovorí Andrej Kovarik, splnomocnenec primátora Bratislavy pre životné prostredie.

Ako bude akcia prebiehať

Ak sa vyberiete od piatku 28. mája do spomínaných lokalít, na vybraných miestach nájdete informačné tabule spolu s pripravenými vrecami a rukavicami, vyrobenými z recyklovaných materiálov. Tie budú pravidelne dopĺňané a k dispozícii na použitie. Zriadené budú za týmto účelom dokopy 4 priebežne monitorované stojiská. Do akcie nazvanej Vrece za vrecom – vyčistíme Pečniansky les, Soví les a Hrabiny sa môže zapojiť každý, a to až do 6. júna.

„Sme presvedčení že v našom meste žije veľa ľudí, ktorí sú ochotní robiť niečo pre prírodu – hoci len podujať sa na takú maličkosť, akou je zber odpadkov. Väčšinou nám to však pri prechádzkach ani nenapadne a už vôbec nemáme po ruke napríklad vrece či rukavice na zbieranie. Rozhodli sme sa preto vzájomne si pomôcť a prišli sme s nápadom, ako toto všetko zabezpečiť. K spoločnému dielu pre zelenšiu Bratislavu pozývame všetkých - od rodín, skupín priateľov, až po väčšie tímy dobrovoľníkov. Naša partia z práce v rámci Dňa dobrovoľníctva nebude pri štarte tohto 10-dňového enviro-maratónu chýbať,“ hovorí Martina Hrivnáková, riaditeľka korporátnej a marketingovej komunikácie VÚB banky.

Viac informácií o akcii spolu s orientačnými mapami jednotlivých lokalít s vyznačenými stojiskami nájdete na tejto stránke.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
Projekt Vezmi si ma: Komunálny odpad do prírody nepatrí
Počas prechádzok v prírode, ktoré nám dnešný život – skomplikovaný koranavírusom – dovoľuje, je možné zmysluplne využiť čas aj tak, že vyčistíme okolie od porozhadzovaných odpadkov.
viac
10.07.2020
Zber odpadkov v lese a odštartovaný štvormesačný duel influencerov
V rámci dlhodobej kampane „Vezmi si ma“, ktorou spoločnosť ENVI-PAK upozorňuje na znečistenie životného prostredia odpadmi, prichádza táto OZV s novou aktivitou. So súťažou dvoch travel blogerov, ktorí vyzývajú verejnosť, aby sa k nim pridala.
viac
14.04.2021
Dobrovoľníci vyniesli zo zoborských lesov dve tony odpadkov
Dobrovoľníci a ochrancovia prírody vyniesli aj tento rok zo zoborských lesov množstvo odpadkov. V poradí 12. ročník Jarného čistenia Zobora zorganizoval Nitriansky horský spolok v spolupráci s mestom Nitra, Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Strážou prírody Ponitrie.
viac
03.06.2021
Do čistenia Prešova sa zatiaľ zapojilo takmer 1000 dobrovoľníkov
Festival priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto sa aj tento rok teší veľkému záujmu zo strany verejnosti. Vďaka zapojeným dobrovoľníkom sa za prvých 5 dní podarilo skrášliť 14 lokalít v Prešove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %