Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.01.2021 04:00

Zasadala mimoriadna bezpečnostná rada BBSK


Úrad BBSK.


Vo štvrtok 7. januára opäť zasadala Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica. V reakcii na aktuálny vývoj pandémie prijala viacero odporúčaní smerom k regionálnym úradom verejného zdravotníctva, štátu aj miestnym samosprávam.


Mimoriadna bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica včera na svojom mimoriadnom zasadnutí prijala viaceré odporúčania smerom k regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Banskobystrickom kraji.

„Cieľom týchto odporúčaní je ďalšie zníženie mobility obyvateľstva vzhľadom na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu. Odporúčania sa týkajú počtu osôb v maloobchodných predajniach, nákupov seniorov i ľudí pozitívnych na COVID-19,“ priblížil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja a člen bezpečnostnej rady Ján Lunter.

Bezpečnostná rada odporúča regionálnym úradom verejného zdravotníctva v kraji:

- určiť prevádzkový režim v predajniach tak, aby v danom čase nebolo v priestoroch predajne viac ako 1 osoba na 25 m2 predajnej plochy, vrátane zabezpečenia bezpečných odstupov zákazníkov sústredených resp. čakajúcich v radoch v interiéri ako aj v exteriéri predajne;

- prijať opatrenie, ktoré zamedzí covid pozitívnym osobám pohybovať sa a nakupovať v predajniach;

- prijať opatrenie osobám vo veku nad 65 rokov na zamedzenie pohybu a nakupovania v predajniach mimo vyhradených časov určených opatrením Úradu verejného zdravotníctva SR pod sp. č. OLP/8326/2020 zo dňa 14. 10. 2020 prípadne iného opatrenia, ak také bolo alebo bude vydané, s výnimkou osôb, ktoré sa preukážu aj vo veku nad 65 rokov, že majú trvajúci pracovný pomer alebo pracovnoprávny vzťah obdobný pracovnému pomeru.

O zabezpečenie nákupov pre ľudí pozitívnych na nový koronavírus by sa v prípade, že regionálne úrady verejného zdravotníctva k obmedzeniu ich pohybu a nakupovania pristúpia, mali podľa odporúčania bezpečnostnej rady kraja postarať jednotlivé samosprávy.

„Viaceré samosprávy s tým už majú skúsenosť z prvej vlny pandémie, kedy zabezpečovali najmä nákupy pre seniorov. Dostupné sú tiež viaceré donáškové služby potravín, takže pre samosprávy ani samotných ľudí by to nemalo predstavovať vážnejší problém. Naopak, takéto opatrenie by mohlo mať nezanedbateľný význam pre zamedzenie ďalšieho šírenia ochorenia COVID-19, keďže v súčasnej dobe je umožnené aj pozitívne testovaným navštevovať predajne,“ povedal prednosta Okresného úradu Banská Bystrica a predseda bezpečnostnej rady kraja Martin Dolinaj.

„Taktiež sme sa obrátili aj na ministerstvo zdravotníctva s odporúčaním, zriadiť v Banskobystrickom kraji tzv. červené (covid) domy ošetrovateľskej starostlivosti respektíve transformovať vybrané zariadenia pre dlhodobo chorých, napríklad kúpeľné zariadenia a pod. na liečebne a pobytové zariadenia pre pacientov, ktorým bolo diagnostikované ochorenie COVID-19, avšak podľa ich aktuálneho zdravotného stavu už nevyžadujú ďalšiu hospitalizáciu v nemocnici. Ministerstvo zdravotníctva medzičasom prisľúbilo riešiť túto požiadavku aj s ministerstvom práce,“ doplnil Martin Dolinaj s tým, že ministerstvu zdravotníctva Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica tiež odporučila po spustení činnosti ďalších vakcinačných centier presmerovať žiadateľov o vakcináciu zaregistrovaných do vakcinačného centra v Banskej Bystrici do iných, k nim bližších vakcinačných centier.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, hovorkyňa BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2020
Do akvaparkov, kín či divadiel sa od štvrtka ľudia nedostanú
Od štvrtka (15. 10.) od 6.00 h sa zatvárajú všetky prírodné a umelé kúpaliská, akvaparky, wellness – teda sauny, vírivky, kúpele, či zábaly, fitness centrá či prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení, akými sú kiná alebo divadlá.
viac
31.05.2021
Banskobystrická župa spravila odpočet pandémie, pýta sa, ako ďalej
Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na dnešnej tlačovej konferencii zhrnuli župný boj s dvomi vlnami pandémie nového koronavírusu. BBSK patril od začiatku prvej vlny k tým k najaktívnejším, v mnohom suploval aj úlohu štátu. Teraz sa župa pýta, ako ďalej.
viac
17.06.2021
Zasadala Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj BSK
V stredu 16. júna zasadla v priestoroch Úradu BSK už po štvrtýkrát Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj.
viac
03.08.2021
Novela zákona o športe
Poslanci NR SR schválili návrh skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %