Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.11.2018 03:35

Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd - Stredné Kysuce


Snímka: Milan Kosec


Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a.s. Žilina v uplynulých rokoch realizovala viaceré projekty, ktoré prispeli k zvýšeniu životného prostredia v regióne, v ktorom pôsobia.


V súčasnosti pracujú na významnom ekologickom projekte Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd regiónu Stredné Kysuce. Zhotoviteľom stavby je Združenie “Stredné Kysuce : STRABAG-INPE-ARPROG“. Vedúci člen Združenia je spoločnosť STRABAG, Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s. r. o. Bratislava a členmi INPEK, s. r. o. Nitra a ARPROG, a. s. Poprad. Stavebný dozor na stavbe na Základe uzatvorenej Zmluvy o poskytnutí služieb vykonáva spoločnosť Amberg Engineering Slovakia, s. o. Bratislava. Predpokladané celkové výdavky sú 56 062 tis. EUR z toho nenávratný finančný príspevok je 43 870 tis. EUR. Ako uviedol Ing. Miroslav Kundrík, generálny riaditeľ Sevak. a.s. Žilina, cieľom projektu je zlepšenie odvádzania a čistenia komunálnych odpadových vôd v aglomerácii nad 2000 obyvateľov v zmysle záväzkov Slovenskej republiky voči Európskej únii a zvýšenie spoľahlivosti úpravy odobranej vody  veľkokapacitných zdrojov povrchových vôd v záujme zvýšenia bezpečnosti dodávky pitnej vody verejnými vodovodmi. Základné ukazovatele projektu znamenajú rekonštrukciu a intenzifikáciu Čistiarne odpadových vôd v Krásne nad Kysucou, výstavbu kanalizačnej siete v aglomerácii Krásno nad Kysucou, ktorá zahŕňa aj obce Radôstka, Nová Bystrica, Stará Bystrica, Klubina, Zborov nad Bystricou, Oščadnica o celkovej dĺžke 123,46 km vrátane zaustení kanalizačných prípojok a dobudovanie vodovodnej siete v meste Krásno nad Kysucou a obciach Nová Bystrica, Stará Bystrica, Oščadnica o celkovej dĺžke 22,41 km. Významný ekologický projekt prijali s nadšením všetci starostovia spomínaných obcí. A ako povedal Ing. Miroslav Kundrík, generálny riaditeľ Sevak, a.s. Žilina, projekt Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd regiónu Stredné Kysuce pomôže nielen mestu Krasno nad Kysucou, zainteresovaným obciam, ale aj najbližšiemu okoliu. Práce podľa plánu majú byť dokončené v druhej polovici 2020.

Autor: Milan Kosec


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2016
V Očovej finišujú s rekonštrukciou kultúrneho domu
Koncom augusta by mali ukončiť rekonštrukciu kultúrneho domu v Očovej v okrese Zvolen. Obec na projekt, ktorý má znížiť energetickú náročnosť budovy, postavenej v 50. rokoch minulého storočia, získala dotáciu z Environmentálneho fondu.
viac
12.12.2018
SEVAK odkanalizuje stredné Kysuce za 56 miliónov eur, dotkne sa to 20 000 ľudí
Zhruba 20-tis. obyvateľov sa dotkne projekt odkanalizovania stredných Kysúc Severoslovenských vodární a kanalizácií (SEVAK), a. s., Žilina.
viac
24.07.2019
Mesto Košice žaluje východoslovenské vodárne
Mesto Košice podáva žalobu na Východoslovenskú vodárenskú spoločnosť (VVS). Podľa primátora Jaroslava Polačeka je dôvodom nesplnenie povinnosti akciovej spoločnosti poskytnúť mestu ako akcionárovi požadované informácie.
viac
17.09.2022
Oravskí vodári myslia na ekológiu
Oravská vodárenská spoločnosť spustila v jarných mesiacoch tohto roka na dolnej Orave výstavbu verejnej kanalizácie v dĺžke 30 kilometrov. Pripojiť by sa na ňu malo približne 755 rodín v obciach Žaškov a Párnica, okres Dolný Kubín. Počet obyvateľov so zlepšeným čistením odpadových vôd sa zvýši o 210
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %