Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
29.02.2024 12:10

Zástupcovia malých obcí rokovali v Janovej Lehote


Ilustračná snímka (Zdroj: ZMOS)


V rámci Komory obcí Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa uskutočnilo rokovanie zástupcov malých obcí do 500 obyvateľov, ktorých nominovalo 62 regionálnych združení miest a obcí naprieč Slovenskom.


Rokovanie sa uskutočnilo pod vedením podpredsedníčky ZMOS a predsedníčky Komory obcí Boženy Kováčovej a za účasti predsedu ZMOS Jozefa Božika.

„Na Slovensku máme približne 1100 obcí do 500 obyvateľov, ktoré majú svoje špecifické potreby. V porovnaní s väčšími samosprávami vnímajú každé opatrenie vlády, ktoré má negatívne vplyvy na kompetencie a rozpočty obcí citlivejšie. Aj tieto samosprávy vykonávajú všetky kompetencie bez rozdielu na ich veľkosť podľa počtu obyvateľov a zabezpečujú služby pre svojich občanov. Tieto samosprávy sú súčasťou ZMOS a preto sme zorganizovali rokovanie malých obcí do 500 obyvateľov tak, aby bolo zastúpené každé jedno zo 62 regionálnych združení ZMOS naprieč Slovenskom, s výnimkou regionálnych združení, ktoré takéto obce nemajú,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik na margo rokovania malých obcí.

Na rokovaní malých obcí v rámci komory obcí sme sa venovali niekoľkým témam dôležitým pre tieto samosprávy. Nastaveniu financovania tak, aby z roka na rok tieto obce neriešili problém prežitia. Témou rokovania aj za účasti pozvaných hostí z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a Komory opatrovateliek bola sociálna oblasť a opatrovateľská služba. 

Zástupcovia malých obcí prediskutovali aktuálnu tému v nadväznosti na pripravovanú výzvu z Plánu obnovy a odolnosti SR Centrá zdieľaných služieb, zdieľanie výkonu služieb a výhody takejto spolupráce za účasti predsedu Sekcie verejnej správy Rady ZMOS a starostu Jesenského Gabriela Mihályiho.

Témou spoločného rokovania boli aj problematika miestnych akčných skupín a eurofondov. K problematike eurofondov informovali pozvaní hostia z Regionálneho centra MIRRI v Banskobystrickom kraji.

Témou rokovania zástupcov malých obcí boli aj aktivity a iniciatívy ZMOS, ktoré reprezentuje 95% všetkých miest, obcí a mestských častí. „Stretnutie potvrdilo, že sme jednotná organizácia s obrovskou silou v území a preto je našou veľkou zodpovednosťou prinášať kvalitné služby pre občanov. Obec poskytuje 70% verejných služieb pre svojich obyvateľov a preto musí mať adekvátne postavenie a financovanie,“ dodal predseda ZMOS Jozef Božik.

O záveroch z rokovania stretnutí malých obcí bude informovať podpredsedníčka ZMOS a predsedníčka Komory obcí ZMOS a Božena Kováčova na rokovaní Komory obcí, ktoré je naplánované na 16. apríla 2024 vo Zvolene.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2017
V Liptovskom Mikuláši rokovala Komora obcí ZMOS
V poradí 4. rokovanie Komory obcí Združenia miest a obcí Slovenska sa uskutočnilo 7. septembra v Liptovskom Mikuláši.
viac
13.11.2020
Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom
Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %