Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.03.2021 01:30

Zástupcovia obcí v okolí Veľkej Domaše požadujú od MŽP riešenie problémov


Veľká Domaša.


Zástupcovia siedmich obcí v okolí Veľkej Domaše apelujú na rezort životného prostredia, aby riešil problémy, ktoré ich trápia v súvislosti s vodnou nádržou. Listom sa obrátili na ministra životného prostredia Jána Budaja.


Poukazujú na netransparentné prenájmy pozemkov a nakladanie s majetkom SR zo strany Slovenského vodohospodárskeho podniku, problémy s odpadom v rekreačných oblastiach, likvidáciu čiernych stavieb v okolí nádrže a rovnako na manipulačný poriadok vodnej stavby Veľká Domaša.

„Aj napriek nášmu veľkému očakávaniu sme po roku snáh o spoluprácu sklamaní, ako pristupujete k riešeniu problémov, ktoré nás trápia. Chápeme, že je pandémia ochorenia COVID-19, rozumieme, že štátu chýbajú peniaze, ale riešenie našich problémov si nevyžaduje finančné prostriedky, ale ochotu, čas a dobrú vôľu meniť veci k lepšiemu,” tvrdia v liste zástupcovia obcí.

Upozornili tiež na to, že vlani v jeseni sa so štátnym tajomníkom dohodli na príprave návrhu memoranda. „Prešlo šesť mesiacov a my sme sa neposunuli nikam. Aj napriek tomu sme spracovali návrh memoranda a zaslali ho vášmu ministerstvu na pripomienkovanie. Žiaľ, dodnes sme nedostali žiadnu odpoveď a ani pripomienku,” píšu zástupcovia samospráv.

MŽP vo svojom stanovisku uviedlo, že rozumie problémom samospráv a usiluje sa pomôcť ich riešiť.

„Primárnou úlohou ministerstva je zabezpečiť funkčnosť vodného diela Veľká Domaša, predovšetkým s ohľadom na protipovodňovú ochranu, ktorá je hlavným účelom tohto vodného diela. Ministerstvo sa nebráni využitiu územia v okolí Domaše aj na rekreačné účely, je však potrebné stanoviť si pravidlá spolupráce. Ministerstvo pristupuje k riešeniu situácie zodpovedne a zorganizovalo rokovanie za účasti Slovenského vodohospodárskeho podniku, zástupcov miestnych samospráv, dotknutých okresných úradov, ako aj Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR,” uviedli z odboru komunikácie MŽP.

Na stole je už podľa rezortu návrh Memoranda o spolupráci, ktorého znenie sa nateraz precizuje. „Za týmto účelom sa uskutočnia ďalšie rokovania, ktorých cieľom bude nájsť dohodu medzi všetkými aktérmi,” dodal rezort životného prostredia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
12.05.2021
O titul Dedina roka 2021 zabojuje historicky najvyšší počet slovenských obcí
Súťaž Dedina roka má za sebou viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Aktuálny, 11. ročník, priniesol viacero organizačných noviniek, čo sa stretlo s mimoriadnym záujmom.
viac
07.07.2021
Vystriedanie zahraničných dovozcov odpadov našimi nemusí byť všespasiteľné
Šéf envirorezortu Ján Budaj podpísal koncom júna memorandum so slovenskými výrobcami cementu o navýšení spaľovania domácich odpadov v slovenských cementárňach. Médiám bol akt prezentovaný ako dosiaľ najväčší enviroprojekt v oblasti riešenia odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %