Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.11.2016 01:57

Zástupcovia OZV založili koordinačné centrum pre obaly – KC OBALY


Ilustračná snímka: (red, st).


Zástupcovia organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) sa na podnet MŽP SR stretli pred dvomi týždňami, aby v súlade so zákonom o odpadoch založili koordinačné centrum KC OBALY.


Predsedníčkou KC OBALY sa stala Hana Nováková, generálna riaditeľka OZV ENVI-PAK, a.s. Zakladajúci návrh ešte čaká na zápis do obchodného registra.

„Základom činnosti centra bude koordinovať prácu jednotlivých OZV tak, aby boli pokryté finančné náklady na triedený zber vo všetkých slovenských obciach a mestách,“ informovala Hana Nováková.

KC OBALY nebude podnikateľským subjektom tvoriacim zisk. Medzi svoje úlohy okrem iného zaradilo vytvorenie a prevádzkovanie klientskej linky pre obce na jednej strane a pôvodcov aj držiteľov odpadu na strane druhej. Ale takisto aj povinnosť prilosovať obce jednotlivým OZV v prípade, ak tieto nemali so žiadnou z nich uzatvorenú zmluvu. KC OBALY ako pomocný orgán ministerstva ŽP bude riešiť napríklad aj taký problém v oblasti triedených odpadov ako napríklad situáciu, kedy obec nezabezpečila odvoz odpadov alebo z iného dôvodu bol odvoz prerušený. Povinnosťou centra bude tiež ministerstvu ŽP poskytovať podklady, potrebné pre plnenie ohlasovacích povinností voči EÚ.

„Považujem za dobrý znak, že sme centrum založili už v prvom kole,“ povedala H. Nováková. „Čaká nás veľa práce, keďže systém triedeného zberu je len na začiatku.“

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Čo bude s obcami a mestami, ktorým OZV vypovedali zmluvy?
Ešte koncom septembra sa dve najväčšie organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK a NATUR-PACK (spolu vyše 92 percent na trhu OZV) rozhodli od januára 2017 vypovedať alebo neobnoviť zmluvy o ďalšej spolupráci s niektorými obcami a mestami.
viac
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
13.03.2020
Prečo v niektorých obciach dochádza začiatkom roka k problémom s odvozom odpadov
Pozrime sa bližšie, čo sa skrýva za skutočnosťou, že 159 obcí so 141 199 nemalo začiatkom roka uzatvorenú zmluvu so žiadnou z desiatich existujúcich organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV). A prečo nezískali partnera, ktorý by im financoval triedený zber z obalových a neobalových výrobkov.
viac
27.10.2021
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi?
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi či inými divými zvieratami? Pomôže zatváranie kontajnerov a správne triedenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %