Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.08.2020 02:40

Žatevné zvyky predstavia v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Dožinky


Snímka zdroj: (tasr).


Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, ukážky poľnohospodárskych prác a dožinkové slávnosti predstavia v nedeľu (23. 8.) na podujatí Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.


Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

V programe vystúpia folklórne súbory (FS) Kýčera z Ochodnice a Turiec z Martina. „Ich členovia predstavia zvyky, ktoré boli v minulosti zaužívané pri poďakovaní sa za úrodu. FS z Kysúc predvedie dožinkový sprievod a veselicu, FS Turiec dožinkovú zábavu a okrem toho naučí návštevníkov tancovať 'sečkársky tanec',” doplnila Kiripolská.

„Návštevníci uvidia ukážky niektorých poľnohospodárskych prác spojených so zberom a spracovaním obilia - mlátenie obilia na mláťačke, jeho čistenie na rajtári a rezanie slamy na sečku kosovou rezačkou. Vyskúšať si budú môcť napríklad mletie obilia na žarnove,” dodala Kiripolská s tým, že o 13.30 h sa v drevenom kostole z Rudna uskutočnia evanjelické a. v. Služby Božie.

Podujatie sa uskutoční v zmysle protiepidemických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR. „Prosíme o trpezlivosť a pochopenie pri dodržiavaní opatrení a maximálneho počtu návštevníkov, ktorý je obmedzený,” uzavrela kultúrno-propagačná manažérka SNM.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2020
Jubilejný Michalský jarmok ponúkne tradičné radovánky
Jarmočnú atmosféru môžu zažiť návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na tridsiatom ročníku Michalského jarmoku, ktorý sa uskutoční v nedeľu 27. septembra. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
07.04.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné tradície a zvyky
Veľkonočné tradície a zvyky predstavia v nedeľu (10. 4.) v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine. Informovala o tom Milena Kiripolská z oddelenia prezentácie a marketingu SNM v Martine.
viac
25.08.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia žatevné zvyky na dedine
Zvyky počas žatvy na dedine spoznajú v nedeľu (28. 8.) návštevníci podujatia Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.
viac
06.12.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia predvianočné a vianočné zvyky
Tradičné zvyky predvianočného a vianočného obdobia spoznajú v nedeľu (11. 12.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Vianoce na dedine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %