Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.05.2021 03:15

Záujem o otvorené vládnutie a veci verejné medzi občanmi rastie


Banská Bystrica.


Mesto Banská Bystrica sa ešte v minulom roku zapojilo do programu Partnerstva pre otvorené vládnutie (Open Government Partnership Local, tzv. OGP Local 2020) spolu s organizáciami – Interaktívnou školou urbanizmu a územného plánovania a organizáciou Dialogue Centre.


Hlavným cieľom iniciatívy je vytvoriť akčný plán, zrealizovať nastavené ciele a posilniť princípy otvorenosti a participácie. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková s tým, že tím zorganizoval prvé online stretnutie s obyvateľmi v marci, kde ich informovali, čo je to otvorené vládnutie.

„Od marca sme pokročili a májové stretnutie bolo zamerané už na konkrétne témy a problémy. Mnohé z nich sa podľa samosprávy dajú riešiť ešte skôr, než sa začne s vypracovaním akčného plánu, v niektorých oblastiach už mesto dokonca podniklo potrebné kroky,“ konštatovala Marhefková.

Podľa Andrey Dolinskej, koordinátorky pre participáciu mesta, spoločne vybrali témy, ktoré odznievali najčastejšie.

„Ide napríklad o komunikáciu mestského úradu dovnútra i navonok, o tému transparentnosti v zmysle, akým spôsobom je mesto čitateľné a aký priestor dáva obyvateľom na to, aby participovali na projektoch. Zároveň pôjde o environmentálne, tzv. zelené témy. Do konca júla plánujeme vypracovať akčný plán s návrhom konkrétnych aktivít, ktoré sa budú realizovať od augusta v priebehu jedného roka,“ priblížila Dolinská.

Ako dodal primátor Ján Nosko, cieľ je spoločný - zlepšiť dialóg mesta s obyvateľmi a skvalitniť formy spolupráce s podnikateľmi i všetkými záujmovými skupinami. O participáciu obyvateľov a zapájanie sa do vecí verejných je čoraz väčší záujem, čoho svedkami sú denne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Banskobystričania rozhodnú v participatívnom rozpočte o 30 000 eurách
Mestské zastupiteľstvo schválilo 13. decembra 2016 navýšenie participatívneho rozpočtu oproti minulým ročníkom o 10 000 eur. Do 12. januára 2017 môžu občania podávať projekty a uchádzať sa tým o podporu z participatívneho rozpočtu.
viac
14.03.2018
Primátor už má na stole petíciu za spravodlivé financovanie škôl
Petíciu za spravodlivé financovanie škôl a školských zariadení na území mesta Banská Bystrica odovzdali v utorok primátorovi Jánovi Noskovi zástupcovia petičného výboru.
viac
30.12.2021
Bystričania chcú na sídliskách zelené strechy, ale aj dažďovú a motýliu záhradu
Petangové ihrisko, dažďová či motýlia záhrada, zelené strechy, komunitná knižnica i stanica na umývanie bicyklov, aj to sú podnety a požiadavky občanov mesta pod Urpínom, ktoré vyšli z verejných stretnutí s mestom v rámci projektu Zelených sídlisk a revitalizácie vnútroblokov.
viac
14.01.2022
Do obnovy mestského parku sa majú šancu zapojiť všetci obyvatelia
Obľúbené miesto oddychu a relaxu mnohých obyvateľov mesta pod Urpínom – mestský park, kedysi Leninov, má šancu na obnovu, do ktorej sa môžu zapojiť všetci Banskobystričania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %