Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
18.01.2020 11:10

Záujem o Warholovo múzeum v Medzilaborciach rastie


Snímka: Múzeum A. Warhola


Aktivity Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach oslovujú z roka na rok širšie publikum. Počet účastníkov na jeho podujatiach vzrástol medziročne o polovicu.


S veľkým úspechom sa stretla aj výstava približujúca život a dielo kráľa pop artu, s ktorou sa múzeum prezentovalo v Maďarsku. TASR o tom informoval riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) Martin Cubjak.

„Záujem turistov a návštevníkov o tvorbu Andyho Warhola stúpa nielen v našom múzeu, ale aj na výstavách, ktoré organizujeme a zastrešujeme, či už na území Slovenska alebo v zahraničí,“ povedal M. Cubjak s tým, že počet účastníkov podujatí, ktoré MMUAW v roku 2019 zorganizovalo, dosiahol počet 29 239. Rok predtým, ako doplnil pre porovnanie, zaznamenalo múzeum na svojich podujatiach 16 842 návštevníkov.

MMUAW podľa riaditeľa zorganizovalo v uplynulom roku 13 výstav vo svojich priestoroch a ďalších šesť externe, či už v spolupráci s partnermi alebo v zahraničí. Okrem toho tiež pripravilo množstvo výtvarných dielní, prednášok, rezidenčných pobytov a tiež animátorské sympózium. „Z nášho pohľadu bol v roku 2019 najväčší záujem, okrem hlavnej expozície diel Andyho Warhola, o výstavu Karola Félixa, ale aj výstavy z cyklu Warhol Tour, ktoré sa konali v Levoči, Prešove a Bardejove. Úspešnou reprezentáciou múzea, regiónu, ale aj Slovenska bola výstava v Maďarsku, v Múzeu Mihálya Munkácsyho v Békešskej Čabe s názvom „Andy Warhol – Na striebornej ceste od kolísky po...“ svojou vysokou návštevnosťou 12 387 ľudí a medializáciou,“ vymenoval M. Cubjak najúspešnejšie projekty múzea s tým, že za veľký úspech považuje aj inauguráciu diel Andyho Warhola, Dávida Hockneyho, Steva Kaufmana a Banksyho, ktorá sa v múzeu uskutočnila v závere roka. Počas nej tiež MMUAW pokrstilo dve publikácie, Factor-Y a MMUAW 2.0.

Múzeum ponúka svojim návštevníkom tri stále expozície. Okrem najrozsiahlejšej, približujúcej všetky dôležité tvorivé obdobia Andyho Warhola vrátane jeho dominantných výtvarných tém, je to expozícia prezentujúca artefakty, dokumenty a fotografie zo života umelca a tiež výstava predstavujúca viacerých umelcov pop-artu a street-artu, ktorí Andyho Warhola buď osobne poznali, inšpirovali sa ním, alebo nadviazali na jeho priamy umelecký odkaz.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.07.2019
Múzeum pozýva na prednášky o umení a Andym Warholovi
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach pripravilo pre svojich návštevníkov počas leta sériu prednášok. Informuje o tom internetová stránka múzea.
viac
03.02.2020
PSK predstavil víziu rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach, ktoré je jediné svojho druhu v Európe, zrekonštruuje svoje priestory s pomocou dotácie vlády SR. Tá na ňu vyčlenila na svojom výjazdovom rokovaní 7,1 milióna eur.
viac
19.09.2020
Warholovo múzeum sa rekonštruovať bude, na Úrad PSK prišli prvé peniaze
Pôvodne v januári očakávanú prvú splátku schválenej dotácie vlády na rozsiahlu rekonštrukciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach v sume dva milióny eur už má Úrad Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom účte.
viac
15.02.2023
Poslanci PSK schválili financie na rekonštrukciu MMUAW v Medzilaborciach
Vyše 12 miliónov eur na rekonštrukciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach schválili na svojom pondelkovom (13. 2.) zasadnutí prešovskí krajskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %