Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.10.2020 02:29

Zaujímavosťou Vyšnej Myšle je močidlo i zaniknutý gotický kostolík


Oddychová zóna pri Rybníku - Močidle. Snímka zdroj: (vysnamysla.sk).


Obec Vyšná Myšľa leží v okrese Košice–okolie na úpätí Slanských vrchov pri rieke Olšava, v súčasnosti má 965 obyvateľov.


K zaujímavostiam obce patrí zachované močidlo, kde kedysi chodili ženy prať a močiť ľanové snopy. Ide o prameň prírodnej nezamŕzajúcej vody, ktorá ma stálu teplotu 14 stupňov. V roku 2013 obec realizovala obnovu areálu, z ktorého sa stala oddychová zóna zvaná Močidlo. „Vybudoval sa tam altánok s lavičkami, mostík cez potok, kamenné ohnisko, pribudla nová zeleň. Areál tak slúži na oddych a posedenie pre obyvateľov i návštevníkov obce, ako aj prechádzajúcich cyklistov,” priblížil starosta obce Marek Habina.      

V lesoch pri Olšave sa nachádza lokalita Koscelek s odkrytými základmi zaniknutého stredovekého kostolíka. Zvyšky stavby tu objavili archeológovia počas výskumu v rokoch 1996 – 1998. Ranogotický kostol z konca 13. storočia patril k potočnej dedine, k ich zániku došlo v 15. storočí v súvislosti s vpádom bratríkov - bývalých husitských bojovníkov. Na sviatok Márie Magdalény (22. júla) sa tam tradične koná svätá omša pod holým nebom.      

Vo Vyšnej Myšli pôsobí aj ženská spevácka skupina s nevšedným názvom, ktorá sa venuje ľudovým piesňam. Volá sa Odvážne ženy a tento rok oslávila 20. výročie vzniku. Priemerný vek jej členiek je viac ako 60 rokov. Svojou činnosťou uchovávajú tradície, ale na vystúpeniach dokazujú, že im nie je cudzí ani humor a zábava. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2016
Počet cyklistov neustále rastie, vyplýva to i z údajov cyklosčítačov
Bratislava sa naďalej stáva čoraz atraktívnejšou nielen pre turistov, ale aj pre cyklistov. Tých v hlavnom meste pribúda predovšetkým v letných mesiacoch, prekvapujúcim však bol aj tohtoročný september.
viac
25.11.2019
V obci vybudovali atraktívnu oddychovú zónu pre deti i dospelých
V najväčšej obci Stropkovského okresu, v Breznici, odovzdali do užívania revitalizovanú zónu, ktorej hlavným prvkom je nové multifunkčné detské ihrisko.
viac
22.03.2022
Vo Volovských vrchoch na Ceste hrdinov SNP pribudne turistická útulňa
Nová turistická útulňa vznikne v Košickom kraji v prostredí Volovských vrchov na trase Cesty hrdinov SNP. Turistom poskytne možnosť oddychu aj prenocovania, využívať ju budú môcť už toto leto.
viac
19.03.2024
Obec Dobrá Niva plánuje v tomto roku začať s budovaním oddychovej zóny
Obec Dobrá Niva vo Zvolenskom okrese plánuje v tomto roku začať s budovaním novej oddychovej zóny. Patrí k dlhšie plánovanej investícii obce a zároveň najväčším investičným projektom tohto roka. TASR to povedal starosta Milan Jakubík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %