Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.02.2020 09:25

Záver fašiangov bude v cechovom a remeselnom duchu


Plagát podujatia.


Cechové a remeselné fašiangy je názov podujatia, ktorým v Kežmarku v piatok 21. februára uzavrú obdobie zábav. Symbolický posledný fašiang sa začne o 11:00 h na nádvorí hradu, potom sa sprievod presunie cez mesto k radnici, kde sa na veľkom pódiu uskutoční kultúrny program.


Na hradnom nádvorí dopoludnia vystúpi detský folklórny súbor Maguráčik so svojím programom o cechových zvykoch a s pochovávaním basy, v tvorivých dielňach si deti budú môcť vyrobiť vlastné masky do sprievodu, pripravené budú i tvorba veselých účesov, fašiangové líčenie či maľovanie na tvár.      

Podujatie otvorí dobový richtár, ktorý o 11:30 h pôjde aj v čele sprievodu cez mesto. Predstavia sa v ňom žiaci kežmarských materských, základných i stredných škôl, niektorí z nich i v dobových cechových kostýmoch, ale aj v rôznych maskách a pestrofarebných odevoch. Súčasťou sprievodu bude i bubnová show skupiny Batida, ktorá vystúpi aj na pódiu pri radnici.      

Na ňom sa v druhej časti programu predstavia študenti miestnych stredných škôl s pripravenými cechovými scénkami, ale aj hudobná skupina Gymnázia P. O. Hviezdoslava In medias res a žiaci Súkromnej spojenej školy na ulici Biela voda s tanečným a hudobným programom. Pre všetkých budú pripravené tradičné fašiangové šišky a čaj.     

„Fašiangové zvyky starých remeselníkov nielen v Kežmarku, ale v celej oblasti Spiša, ba i na území Slovenska existujú už od 15. storočia a predvádzali sa ešte aj v minulom storočí. Nešlo však len o zábavu, ale aj o zachovávanie symboliky cechového života. V období fašiangov sa konali totiž krsty učňov za tovarišov, majstrovské skúšky, voľby cechmajstrov, prenášala sa cechová truhlica a podobne,” vysvetľuje kežmarská historička Nora Baráthová, prečo práve cechové a remeselné fašiangy. Keďže prevažnú väčšinu obyvateľstva Kežmarku tvorili v minulosti remeselníci, privlastnili si, podľa jej slov, ich zvyky ako fašiangové.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2016
V Kežmarku odštartoval festival EĽRO
Pod Tatrami sa dnes začal 26. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). V tomto roku je venovaný cechu hrnčiarov, ktorý oslavuje 460. výročie, a kežmarským kníhtlačiarom z 19. storočia.
viac
13.07.2019
Na 29. ročníku EĽRO sa predstaví takmer 1000 účinkujúcich
Slávnostným sprievodom mestom v piatok odštartoval 29. ročník festivalu Európske ľudové remeslo. Počas troch dní sa v Kežmarku na jednom z najväčších podujatí svojho druhu v strednej Európe predstaví takmer tisícka účinkujúcich.
viac
01.02.2021
Fašiangy v meste či na dedine s Kysuckým múzeom v Čadci
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, si pre svojich priaznivcov pripravilo program v online priestore pod názvom Ej fašiangy, fašiangy.
viac
07.02.2023
Vyvrcholením Nitrianskych fašiangov bude veľký sprievod mestom
Tradičný jarmok a kultúrny program ponúknu aj tento rok Nitrianske fašiangy. Ako informoval mestský úrad, konať sa budú 18. februára na Svätoplukovom námestí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %