Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.04.2020 10:40

Zazmluvnené projekty mesto zrealizuje napriek koronakríze


Snímka zdroj: (msú).


Mestské zastupiteľstvo vo Fiľakove schválilo návrh, na základe ktorého bude samospráva pokračovať v projektoch, na ktoré už má zazmluvnené finančné prostriedky.


Rozbehnutý projekt revitalizácie podhradia musia podľa zmluvy dokončiť v plnom rozsahu, väčšinu ostatných projektov zrealizujú v obmedzenom rozsahu.

Samospráva má od minulého roka na konte niekoľko úspešných projektov. Časť z nich zrealizuje aj počas prebiehajúcej koronakrízy. Prvým z nich je výstavba cyklochodníka, ktorý mal spojiť železničnú stanicu s priemyselnou zónou. „Zazmluvnených máme na tento účel 175-tisíc eur. Počas povoľovacieho procesu sa však vyskytli neočakávané skutočnosti, ktorými by sa spolufinancovanie zo strany mesta výrazne navýšilo, ak by sme projekt realizovali v plnom rozsahu,“ priblížil primátor mesta Attila Agócs. Problém nastal pri plánovanom úseku prepájajúcom železničnú stanicu s parkom, ktorý musí byť, na podnet ŽSR, vhodný aj pre nákladnú dopravu. „Vo svetle prebiehajúcej krízy však nemôžeme do projektu vložiť viac peňazí, ako sme plánovali, preto úsek, ktorý mal prepájať mestský park s priemyselnou zónou, v tejto fáze nezrealizujeme,“ doplnil. Cyklochodník tak bude končiť pri autobusovej stanici. Kríza tiež okreše projekt na rekonštrukciu koncertnej sály bývalej ZUŠ, ktorá v minulosti slúžila ako sídlo Katolíckeho čítacieho krúžku a tovarišského spolku. Ak dôjde k schváleniu projektu, zrekonštruujú len exteriér budovy, obnovu interiéru mesto odložilo na neurčito.

V ďalšom schválenom projekte, ktorého rozsah však koronakríza nezasiahne, mesto vybuduje denný stacionár v celkovej hodnote takmer 400-tisíc eur. „V týchto dňoch vypisujeme verejné obstarávanie.“

Najväčším projektom je dokončenie revitalizácie podhradia, ktoré musí samospráva zrealizovať podľa pôvodného plánu. „Ak by sme porušili podmienky projektu, museli by sme vracať státisíce eur,“ vysvetlil primátor. V týchto dňoch prebieha výmena šindľovej strechy sa Bebekovej bašte. Práce realizujú zamestnanci dodávateľa, ktorý sa rozhodol práce neprerušiť ani počas mimoriadnej situácie. V rámci projektu v ďalších týždňoch vybudujú prístupovú cestu na hrad, zriadia infobod v bašte mestského opevnenia, vznikne nový archeochodník a dokončia aj obnovu vínneho domčeka, ktorý bude slúžiť na workshopy. Hrad ešte čaká zastrešenie delovej bašty. Posledným projektom, na ktorom mesto pracuje napriek koronakríze, je projekt TAPE, v rámci ktorého má v meste vzniknúť nová priemyselná hala. „Keďže sa proces posudzovania vplyvov na životné prostredie kvôli externým zásahom natiahol, očakáva sa, že stavebné povolenie na stavbu získame až na budúci rok,“ uzavrel primátor s tým, že začiatok realizácie sa tak pravdepodobne presunie na rok 2022.

Autor: (Klaudia MIKUŠ KOVÁCSOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2017
Štyri erby na kontajnery so stromami vyrobia miestni študenti
Štyri kovové erby, ktoré budú krášliť kontajnery so stromami v centre Fiľakova, vyrobia miestni stredoškolskí študenti. Ako informoval primátor mesta Attila Agócs, spomínané kontajnery osadia na Hlavnej ulici v rámci revitalizácie zelene.
viac
17.08.2020
Samospráva ukončila päťročnú revitalizáciu hradu a podhradia
Takmer 1,2 milióna eur investovala počas posledných piatich rokov samospráva Fiľakova v okrese Lučenec do revitalizácie Fiľakovského hradu a jeho podhradia, ktorú ukončila v piatok oficiálnym odovzdaním.
viac
19.10.2020
Príprava výstavby športovej ľadovej plochy pokračuje
Príprava výstavby multifunkčnej športovej plochy s prekrytím v meste Hriňová v Detvianskom okrese pokračuje. Projektovú dokumentáciu má samospráva pripravenú, v súčasnosti je verejné obstarávanie.
viac
19.05.2023
V obnovenom objekte bývalej šampusárne vznikne nový denný stacionár
V meste Tlmače v okrese Levice vzniká nový denný stacionár. Zriadený bude v budove bývalej šampusárne na Topoľovej ulici, ktorá podstupuje rozsiahlu rekonštrukciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %