Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.12.2020 12:35

Zber drobného elektroodpadu od decembra už aj v Petržalke


Ilustračná snímka.


Zvýšiť podiel vytriedenej zložky z komunálneho odpadu v Petržalke majú aj červeno-biele kontajnery určené na zber drobného elektroodpadu.


Slovensko si čoraz viac osvojuje základy správneho triedenia odpadu. Avšak aj napriek rastúcim číslam je miera recyklácie odpadu pod priemerom Európskej únie, a to až o celých 10 percentuálnych bodov.

15 unikátnych kontajnerov na najväčšom sídlisku v strednej Európe

Už od začiatku decembra budú v Petržalke umiestnené nové zberné nádoby určené na drobný elektroodpad. Až 15 nových červeno-bielych kontajnerov budú mať Petržalčania k dispozícii nonstop bez obmedzení. Ako hovorí vedúca oddelenia životného prostredia Daniela Kasáková, nie je vylúčené, že tento počet mestská časť navýši.

Dôvodom, prečo sa aj Petržalka rozhodla zapojiť do projektu „bol najmä záujem poskytnúť občanom ďalšiu službu v oblasti odpadového hospodárstva a zvýšiť tak mieru vytriedenia“ hovorí Kasáková. O význame unikátnych zberných nádob hovorí aj Ronald Blaho konateľ spoločnosti ASEKOL SK, ktorá projekt prevádzkuje: „S 15 červeno-bielymi kontajnermi dokážeme v Petržalke vyzbierať 20 000 kilogramov drobného elektroodpadu ročne. Pri navýšení o 10 kusov by vyzbierané množstvo mohlo byť až 30 000 kilogramov za rok.“

Menej elektroodpadu v komunáli

Stacionárne zberné nádoby na zber drobného elektroodpadu sú štandardom už v mnohých slovenských mestách a obciach. Významne prispievajú k ochrane životného prostredia. Obyvateľom slovenských samospráv uľahčujú cestu k správnej recyklácii a zamedzujú vzniku rizika, ktoré sa spája s nesprávnou manipuláciou s elektroodpadom. Ten častokrát končí v zberných nádobách na komunálny odpad a nakoniec na skládkach, kde do prostredia uvoľnuje nebezpečné a škodlivé látky. Od decembra je do projektu spoločnosti ASEKOL SK zapojená aj Petržalka. Tá je ako najväčšie sídlisko v strednej Európe aj najväčším producentom komunálneho odpadu. Ročne sa tu vyprodukuje viac ako 48 tisíc ton odpadu. Elektroodpad tvorí približne 1 % z jeho celkového objemu.

Dostatok zbernej kapacity

Nové červeno-biele kontajnery budú umiestnené v rôznych lokalitách mestskej časti, aby sa vytvorila čo najefektívnejšia zberná sieť. Každá z 15 nádob obsahuje senzor na snímanie naplnenia, vďaka čomu je možné zabezpečiť efektívne vyprázdňovanie zberných nádob.

Červeno-biele kontajnery budú umiestnené v lokalitách:

Križovatka Osuského – Hrobákova

Haanova

Ovsištské námestie

Furdekova

Rovniankova

Mánesovo námestie

Gercenova/ Záporožská

Wolkrova

Fedinova

Švabinského 1

Beňadická 21

Budatínska 27

Holíčska 13

Jasovská 12

Jasovská 33

Občania majú možnosť využívať aj aplikáciu spoločnosti Sensoneo, vďaka ktorej je možné sledovať naplnenie červenobielych kontajnerov a nájsť nielen najbližšiu nezaplnenú zbernú nádobu, ale aj nahlásiť poškodenie.

Čo patrí do červeno-bielych kontajnerov, ako aj mapu ich umiestnenia nájdete na stránke www.cervenobielekontajnery.sk.

 

Autor: (Jozef NEUPAUER, ASEKOL SK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2020
Vo Zvolene pribudli červeno-biele kontajnery na drobný elektroodpad
Od februára je vo Zvolene k dispozícii 14 nových červeno-bielych kontajnerov na zber drobného elektroodpadu. Zvolen sa tak stáva 20 mestom na Slovensku, v ktorom boli takéto kontajnery umiestnené.
viac
29.06.2020
Petržalčania môžu opäť požiadať o príspevok na dieťa v súkromnej MŠ
Petržalčania, ktorí v budúcom školskom roku 2020/2021 umiestnia svoje dieťa do súkromnej materskej školy (MŠ), môžu opäť požiadať o nenávratný finančný príspevok.
viac
16.09.2020
V Ružinove sa koncom mesiaca začne jesenné upratovanie
V bratislavskom Ružinove sa koncom septembra začína tradičné jesenné upratovanie. Počas sobôt pristaví mestská časť na sídliská veľkokapacitné kontajnery, kde sa budú môcť obyvatelia opäť bezplatne zbaviť objemného odpadu.
viac
02.03.2023
Petržalka má kvôli vandalom posledný kontajner na drobný elektroodpad
V bratislavskej Petržalke vymizli pre pretrvávajúci vandalizmus takmer všetky kontajnery na drobný elektroodpad, batérie a akumulátory.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %