Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
12.03.2021 11:25

Zber kuchynského odpadu v Trebišove by sa mohol začať v apríli


Ilustračná snímka.


Mesto Trebišov podľa radnice intenzívne rieši otázku zberu a vývozu triedeného kuchynského odpadu z domácností.


„V súčasnosti už má vysúťažené 120 litrové nádoby na ukladanie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (BRKO), aktuálne nastavuje systém jeho zberu a takisto pripravuje podklady na začatie procesu verejného obstarávania na službu likvidácie bioodpadu,” uviedla hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

V prípade optimálneho a bezproblémového obstarávania radnica predpokladá spustenie zberu BRKO v meste počas apríla. Trebišovčania z bytoviek budú triedený kuchynský bioodpad ukladať do hnedých zberných nádob, ktoré pribudnú do kontajnerových stojísk. Povinnosť zabezpečiť triedenie kuchynského bioodpadu do 30. júna tohto roka určuje samospráve platná legislatíva.

Mesto Trebišov podalo vlani v auguste žiadosť o nenávratný finančný príspevok cez eurofondy na projekt zhodnocovania BRKO. Ten zahŕňa stavebné práce, súčasťou ktorých je vybudovanie kompostárne, technické vybavenie aj nádoby na zber kuchynského odpadu. Celkový rozpočet projektu je zhruba 3 159 000 eur, v prípade jeho schválenia mesto počíta s päťpercentnou spoluúčasťou.

Kompostáreň je projektovaná v priestore bývalých vojenských skladov PHM v lokalite Nový Koronč. Podľa radnice žiadosť o nenávratný finančný príspevok zatiaľ nebola schválená a aktuálne prebieha odborné hodnotenie riadiaceho orgánu – Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2021
Je čas prakticky riešiť kuchynský odpad
Na Slovensku s Novým rokom odštartoval zber kuchynského odpadu. Vo väčšine obcí a miest by sa mal naplno rozbehnúť do šiestich mesiacov.
viac
16.04.2021
Partizánske spúšťa projekt zberu kuchynského odpadu od dverí k dverám
Samospráva Partizánskeho sa pripravuje na zavedenie triedeného zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (BRKO). Systém chce nastaviť na základe výsledkov pilotného projektu, v rámci ktorého bude tento druh odpadu zbierať od dverí k dverám.
viac
21.04.2021
Zo Sídliska III vyviezli za štvrťrok takmer 40 ton kuchynského odpadu
Pilotný projekt zberu kuchynského odpadu z domácností, ktorý od 1. januára tohto roka zaviedla samospráva mesta Humenné na najväčšom mestskom sídlisku, sa medzi jeho obyvateľmi stretol s pozitívnou odozvou.
viac
28.04.2021
Vo Svidníku sa pri zbere kuchynského odpadu inšpirovali zahraničím
Od nového roka začali s povinným triedením kuchynského odpadu aj vo východoslovenskom okresnom meste Svidník. Samosprávam ukladá takúto povinnosť zákon, pričom počas prvých šiestich mesiacov môžu mestá a obce na základe rozhodnutia ministerstva životného prostredia systém zlepšovať a vylaďovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %