Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.02.2017 09:29

Zberateľská minca pripomína jaskyne Slovenského krasu


Snímka zdroj: (nbs).


Najväčšie krasové územie v strednej Európe pripomína nová zberateľská minca v hodnote desiatich eur. Predaj striebornej mince s motívom Svetové prírodné dedičstvo - Jaskyne Slovenského krasu spustili v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPaJ) v Liptovskom Mikuláši.


Minca pripomína najväčšie krasové územie v strednej Európe s najväčším počtom priepastí a jaskýň, ktoré predstavujú výnimočný príklad stále trvajúcich geologických procesov a významných geomorfologických javov. Podnet na vydanie mince dala Štátna ochrana prírody SR, o jej vydaní rozhodla Národná banka Slovenska a vyrazila ju mincovňa v Kremnici, ozrejmila riaditeľka SMOPaJ Danka Šubová.       

Pamätná minca má podľa nej motív jaskýň Slovenského krasu. "V roku 1995 bola táto cezhraničná lokalita zapísaná do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Celé krasové územie Slovenského krasu je zaujímavé, je tam veľa závrtov, priepastí, ľadníc a je tam jedna významná lokalita, ktorá je aj Ramsarskou mokraďovou lokalitou, jaskyňa Domica," priblížila. Riaditeľka múzea si myslí, že určitým dôvodom pre vydanie mince bolo aj to, že ide o cezhraničnú lokalitu. "Celé územie je mimoriadne cenné," podčiarkla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2016
Film Poľana zožal úspech na filmovom festivale v Los Angeles
Film Štátnej ochrany prírody SR o Biosférickej rezervácii (BR) Poľana získal cenu za najlepší zahraničný dokumentárny film na filmovom festivale v americkom Los Angeles.
viac
25.10.2017
Envirorezort rozšíri národný zoznam území európskeho významu
Ochrana prírody a zachovanie biodiverzity – bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov bude na Slovensku účinnejšia. Do európskej sústavy chránených území NATURA 2000 pribudne 169 lokalít s výmerou takmer 32 tisíc hektárov.
viac
12.03.2019
Stropkov oslavuje 615. výročie prvej písomnej zmienky
Stropkov si v týchto dňoch pripomína okrúhle výročie prvej písomnej zmienky. Hoci život v meste sa traduje od 11. storočia, prvýkrát sa Stropkov spomína až 12. marca 1404, kedy uhorský kráľ Žigmund zálohoval majetky, vrátane Stropkova, rodu Balických.
viac
02.03.2020
Na výročie narodenie A. Sládkoviča vydajú euromincu i známku
Inauguráciu striebornej zberateľskej euromince a poštovej známky s portrétom básnika Andreja Sládkoviča pripravujú v deň 200. výročia jeho narodenia v jeho rodisku - Krupine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %