Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.08.2020 02:15

Zdieľaná ekonomika potrebuje jasné pravidlá


Snímka z workshopu v Piešťanoch.


Zdieľaná ekonomika bez pravidiel ubližuje podnikateľskému prostrediu a nepomáha samosprávam.


Naznačujú to skúsenosti z regiónov aj príklady z Českej republiky. Napriek tomu má zdieľanie pridanú hodnotu, ktoré pomáha rozširovať verejné služby. Aj na tom sa zhodli účastníci workshopu, ktorý organizovalo Združenie miest a obcí Slovenska v Piešťanoch.

Regulácia obehovej ekonomiky

Mestá a obce s obrovským potenciálom v cestovnom ruchu stoja pred mnohými problémami, pri ktorých je potrebné formulovať riešenia s východiskami. Jedným z nich je neexistencia regulácie služieb obehovej ekonomiky v sektore dopravy a ubytovania, čo vytvára priestor pre „šedú ekonomiku“, znižuje reálnu konkurencieschopnosť a spôsobuje výpadky na príjmoch. A v neposlednom rade prevádzkovatelia týchto služieb sa podieľajú na využívaní súvisiacej verejnej infraštruktúry, ale neparticipujú na jej udržiavaní a skvalitňovaní. Workshop sa preto sústredil na kľúčové oblasti, na ktoré je potrebné reagovať adekvátnymi nástrojmi.    

Skúsenosti z Čiech aj Slovenska

Na podujatí vystúpil Martin Lér, zástupca mestskej akciovej spoločnosti Operátor ICT Praha, ktorý predstavil skúsenosti, dáta a potrebné zmeny v oblasti zdieľanej ekonomiky v Prahe. Vo svojom vystúpení zdôraznil prínos zdieľania dát, ktorými dokáže samospráva získavať informácie na optimálne nastavenie viacerých verejných politík. Napríklad verejnej hromadnej dopravy, parkovacej politiky, nastavovania statí na požičiavanie bicyklov a pod. Expert z Prahy informoval o dátach, ktoré poukázali na potrebu a nevyhnutnosť regulácie zdieľania v oblasti ubytovacích platforiem, pri ktorých dochádza k problémom súvisiacim s ohrozením riadnych podnikateľských subjektov v oblasti krátkodobého ubytovania.

Na „domácej pôde“, v Piešťanoch, bolo predstavené Piešťanské užitočné koleso. Predstavenie skúsenosti so zdieľaním bicyklov po dvoch sezónach v praxi uviedol Dušan Knap, štatutárny zástupca Inštitútu trvalo udržateľného rozvoja a enviromentalistiky. Podľa jeho slov, dvojročné skúsenosti a viac ako sto zdieľaných bicyklov dokazujú, že ľudia majú záujem si požičiavať bicykel, ktorý im šetrí čas, je priaznivý voči životnému prostrediu a napokon správne investujú čas aj do svojho zdravia. Na túto tému nadviazal Matúš Digo, ktorý predstavil skúsenosti so zdieľaním kolobežiek, bicyklov, ale napríklad aj skútrov a kajakov v konkrétnych rekreačných oblastiach. Podľa jeho slov pri tejto službe je mimoriadne dôležité aktívne komunikovať so samosprávou a tam, kde pôsobí aj s jej mestskou políciou, pretože požičiavanie je aj o zodpovednosti. Zdôraznil pritom, že záujem o zapožičanie pomáha pri odľahčení parkovacích plôch a zvýšenie miery záujmu o zdieľanie súvisí aj so správnym umiestnením dokovacích staníc v území, kde je najvyššia frekvencia ľudí, ktorí následne využívajú napríklad hromadnú dopravu alebo železničné spojenie.

Komunikácia ako základ výmeny informácií na základe mimoriadnej zaujímavej aplikácie bola témou Jakuba Janegu a Branislava Pappa. Experti okrem iného predstavili svoj prieskum, podľa ktorého až 75 % opýtaných nenavštevuje oficiálne web stránku samosprávy, čo podľa respondentov súvisí s obrovským množstvom dát a jej nízkou responzibilitou. V tejto súvislosti predstavili platformu, ktorá integruje všetky informácie o samospráve podľa kategorizácie na jednom mieste, čo spája informácie z prostredia samosprávy, aj jej samotného úradu.

Z workshopu do pracovných aktivít

Veríme, že poznatky a postrehy z workshopu budú využité aj v rámci prípravy novely zákona o miestnych daniach, kde je ZMOS pripravený prostredníctvom svojich návrhov vychádzajúcich z praxe pomôcť k zlepšeniu zákonného ukotvenia výberu daní podporujúcich rozvoj cestovného ruchu.  „Vývoj napríklad ukazuje potrebu zadefinovania pravidiel fungovania zdieľaných ubytovacích platforiem. Či už budeme hovoriť o stanovení počtu dní, na ktoré je možné krátkodobo prenajímať byt, alebo bude stanovený maximálny počet bytov či izieb od jedného vlastníka na krátkodobý komerčný prenájom, prípadne budeme uvažovať o tom, aby sme zaviedli povinnosť súhlasu bytového domu s tým, že v ňom bude možné krátkodobo prenajímať byť, každá z týchto možností stojí za úvahu. Návrhov riešení v tejto oblasti máme viac,“ uviedol počas podujatia primátor Piešťan Peter Jančovič. Ten je zároveň predsedom sekcie cestovného ruchu a inovácií ZMOS a práve z tejto pozície ďalej zdôraznil: „Podujatie ukázalo, že na mnohé problémy sa musíme pozerať cez riešenia a preto bude ZMOS vyvíjať ďalšie aktivity na to, aby sme definovali pravidlá, prípadne upravovali evidentne nepostačujúcu legislatívu.“

Podujatie sa uskutočnilo 25. augusta 2020 v Piešťanoch  so začiatkom o 10:00 hod. Bolo súčasťou aktivít Združenia miest a obcí Slovenska v rámci národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je podporený operačným programom Efektívna verejná správa z Európskeho sociálneho fondu.  

 

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2020
Smart riešenia na princípe zdieľania
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje ďalší zaujímavý workshop. Výpovednú hodnotu pripravovaného podujatia znásobuje jeho zameranie aj témy prednášajúcich expertov.
viac
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
29.03.2021
Problematika odpadov dominuje v každej samospráve
Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.
viac
04.11.2021
ZMOS analyzuje miestne dane a poplatky
Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu, pre samosprávu mimoriadne užitočnú analýzu. Pripravovaná analýza sa sústredí na miestne dane a poplatky ako nástroj na skvalitnenie života obyvateľov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %