Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.05.2020 10:10

Zdieľané bicykle sú opäť v uliciach Žiliny


Snímka zdroj: (msú).


Žilinčania a návštevníci krajského mesta môžu zdieľané bicykle v rámci projektu BikeKIA využívať od piatku 1. mája.


Rozhodnutiu spustiť bikesharing napriek mimoriadnej situácii predchádzala komunikácia vedenia mesta, partnerov a technického zabezpečovateľa projektu, ale najmä súhlasné stanovisko regionálneho hygienika. V súvislosti s aktuálnymi preventívnymi opatreniami však budú stanice so stojanmi a bicykle dezinfikované každý deň. Sezóna bikesharingu v Žiline by mala tento rok trvať do konca novembra.

„Systém zdieľaných bicyklov je moderný a využívaný spôsob mestskej mobility. Som rád, že v Žiline môžeme otvoriť už druhú sezónu projektu BikeKIA. Vďaka ústretovosti dodávateľa projektu sa nám podarilo vyrokovať nadštandardné dezinfekčné opatrenia. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v súvislosti s koronavírusom chcem zároveň požiadať o dodržiavanie hygienických nariadení,“ uviedol primátor mesta Peter Fiabáne. Samospráva zároveň žiada používateľov o ohľaduplnosť pri požičiavaní bicyklov. Je potrebné rešpektovať chodcov a pravidlá premávky, aby nedochádzalo k zbytočným kolíziám.

Na vypožičanie je k dispozícii 120 bicyklov na 20 stanovištiach v meste. V dôsledku rekonštrukčných prác na objekte, pri ktorom sa nachádza stanica Internáty Veľký diel, bude táto stanica až do ukončenia rekonštrukcie budovy nedostupná. Ide o preventívno-bezpečnostné opatrenie prevádzkovateľa služby BikeKIA.  V uvedenej stanici sa počas tejto doby nebude dať bicykel vypožičať a ani vrátiť. Počet bicyklov zostáva nezmenený a stanica po ukončení bude opäť sprístupnená verejnosti.

Záujemcovia o službu sa môžu aj teraz bezplatne zaregistrovať prostredníctvom webu www.bikekia.sk alebo aplikácie, dostupnej bezplatne pre AndroidiOS. Následne si budú môcť prostredníctvom smartfónu požičať bicykel zo stojana. Bikesharing v Žiline je bezplatný po dobu jednej hodiny. Súčasťou staníc sú stojany na bicykle a informačný panel s popisom systému – návodom na požičanie a vrátenie bicykla. Každý bicykel má zabudovaný GPS lokalizátor.

Žilinčania a návštevníci krajského mesta prijali projekt BikeKIA s nadšením. Od spustenia registrácie vo februári 2019 zaznamenal prevádzkovateľ systému zdieľaných bicyklov takmer 22 500 používateľov. Pilotná sezóna, ktorá sa začala v apríli a končila v novembri 2019, so sebou priniesla viac ako 290-tisíc prenájmov. Najfrekventovanejšou stanicou prenájmu a vrátenia bicyklov bolo Námestie Andreja Hlinku, Polomská, Aupark, NBS, Štefánikovo námestie. Študenti najviac využívali stanice na internátoch Hliny či Veľký diel. Najaktívnejší používateľ má za sebou v minuloročnej sezóne až 512 výpožičiek.

„Rekordný záujem o bikesharing zo strany Žilinčanov a návštevníkov mesta nás minulý rok príjemne prekvapil. Verím, že aj počas tohtoročnej aktuálnej situácie ho obyvatelia mesta ocenia a budú využívať naplno. Naskytne sa tak ďalšia alternatíva osobnej prepravy popri ostatných zaužívaných prostriedkoch hromadnej dopravy v tomto náročnom období,“ komentoval opätovné spustenie projektu správca Nadácie Kia Motors Slovakia Branislav Hadár.

Počas zimnej prestávky, ktorá trvala od decembra minulého roku prešli bicykle generálnou opravou. Vďaka partnerom projektu sa podarilo osadiť ďalších 27 nových stojanov na bicykle. Dnes sa na 20-tich staniciach nachádza spolu 192 stojanov. Hlavným partnerom projektu je Nadácia Kia Motors Slovakia a prevádzkovateľom je mesto Žilina, pre ktoré spoločnosť ARRIVA dodala plne funkčný systém a denne zabezpečuje jeho plynulú prevádzku.

 

 

Autor: (Vladimír MIŠKOVČÍK, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2019
Registrácia do systému bikesharingu v Žiline je spustená
Od 1. februára 2019, sa môžu nadšenci cyklistiky a ekologickej dopravy registrovať do systému bikesharingu. Systém zdieľania bicyklov v Žiline pod značkou BikeKIA je pripravený na spustenie, žilinská radnica čaká už len na priaznivé počasie.
viac
24.03.2019
Systém zdieľaných bicyklov ponúkne 120 bicyklov na 20 stanovištiach
Mesto Žilina spustí systém zdieľaných bicyklov pod značkou BikeKIA v piatok 29. marca na Námestí Andreja Hlinku. Žilinčania budú mať k dispozícii 120 bicyklov na 20 stanovištiach. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Barbora Zigová.
viac
25.07.2020
Zdieľané elektrické kolobežky sú k dispozícii už aj v Žiline
Ďalšiu možnosť efektívnej, bezpečnej a ekologickej prepravy ponúka od štvrtka 23. júla mesto Žilina. Popri obľúbených zdieľaných bicykloch majú Žilinčania a návštevníci možnosť využívať na svoju prepravu po uliciach už aj zdieľané elektrické kolobežky.
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %