Zdravšie varenie v zariadeniach sociálnych služieb, PSK prichádza s novým receptárom

V zariadeniach sociálnych služieb zriaďovaných Prešovským samosprávnym krajom budú variť zdravšie. Kraj totiž vydáva nový e-receptár, ktorý reflektuje na aktuálny trend zdravého a udržateľného stravovania. Deväťdesiatstranovú publikáciu zdravých receptov na nátierky, polievky a hlavné jedlá kreoval a zostavoval s odborníkmi a vedúcimi stravovacích prevádzokpribližne dva roky. Niekoľko dní pred Vianocami ju spoločne uviedli do života.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) prichádza s kulinárskou novinkou. Po dvoch rokoch príprav vydáva tlačený a elektronický receptár zdravých receptov, ktorý je určený pre stravovacie prevádzky župných zariadení sociálnych služieb a ktorý vytvorili ich samotní zamestnanci. Stravovacie prevádzky ZSS budú vďaka tomu variť po novom už podľa výživových a kalorických noriem, ktoré zodpovedajú aktuálnemu trendu zdravého stravovania. Prijímatelia sociálnych služieb sa môžu tešiť nielen na chutné, ale aj zdravé nátierky, polievky či hlavné jedlá. Pripravených je pre nich až deväťdesiat strán zdravých receptov podľa tradičných receptúr, ktoré boli v týchto dňoch uvedené do života a oficiálne sa tým stali súčasťou ich jedálnička.

„Trend zdravého stravovania rezonuje v spoločnosti už niekoľko rokov. Aj my veľmi intenzívne vnímame situáciu v zariadeniach sociálnych služieb, v ktorých sú prijímatelia so zdravotným postihnutím, nastavenou liečbou a pre svoj zdravotný stav s nedostatočným pohybom vystavovaní riziku nárastu telesnej hmotnosti. To má negatívny vplyv na ich už tak nepriaznivý zdravotný stav a na druhej strane i na fyzickú záťaž zamestnancov pracujúcich v zariadeniach sociálnych služieb. Obe tieto skutočnosti boli dôvodom, prečo sme sa pustili do zostavenia nového receptára zdravých jedál,“ priblížil predseda PSK Milan Majerský.

Odbor sociálnych vecí a rodiny už v roku 2022 začal intenzívnu spoluprácu s odborníkmi a vedúcimi stravovacích prevádzok a zaviedol takzvané metodické dni. V rámci tých kreovali vlastné recepty, každý jeden vyskúšali a následne spracovali ako podklad pre elektronický receptár. Ich základom sa pritom stali zdravé a udržateľné suroviny, ako aj  náhrada pšeničnej múky za ryžovú alebo cícerovú, náhrada rastlinného oleja za olivový či zdravé zahusťovanie jedál bez múky s použitím napríklad kukuričného či zemiakového škrobu alebo ryžovej smotany.

„Náš receptár zostavili naše zlaté šéfky so svojimi kolegyňami zo stravovacích jednotiek v župných zariadeniach a sú to recepty, ktoré zohľadňujú všetky nutričné a kalorické hodnoty. Vďaka tomu aj v prípade prijímateľov sociálnej služby môžeme hovoriť o vyváženej strave. Vyvážená strava v domovoch sociálnych služieb ovplyvňuje energiu, imunitu a celkovú pohodu starších a chorých ľudí. A práve dobre zostavený jedálny lístok môže prispieť k zníženiu rizika chronických ochorení, podporiť zotavenie a zlepšiť kvalitu života každý deň,“ vyjadril sa vedúci Odboru sociálnych vecí a rodiny PSK Viktor Guman.

Súčasťou publikácie sú napríklad recepty na zdravé nátierky. Stravovacie prevádzky ZSS môžu prijímateľom sociálnej služby pripraviť avokádovú, karfiolovú či vlašskú nátierku, cícerovú nátierku s pórom, fazuľovú so syrom alebo kuraciu s jablkami. E-receptár obsahuje taktiež recepty na chutné a zdravé polievky. Ponúka recept na patizónovú či rybaciu polievku, na cviklový aj brokolicový krém alebo na karfiolovú polievku s červenou šošovicou.

V rámci prípravy hlavných jedál ponúka pokrmy z  hydiny. Okrem iného je to napríklad bulgur s červenou šošovicou a kuracím mäsom, morčacie so špargľou a pomarančovou šťavou alebo kuracie prsia s cícerom, špenátom a kokosovým mliekom. Publikácia obsahuje i desať jedál z hovädziny a bravčoviny, napríklad bravčovú panenku s červenou repou, karbonátky so syrom a ovsenými vločkami či hovädziu roštenku s brusnicami. Nechýbajú ani jedlá z rýb, či už je to losos na rôzne spôsoby, rizoto s krabím mäsom alebo nákyp z rybieho filé. V neposlednom rade e-receptár obsahuje aj ponuku bezmäsitých tradičných jedál, ako sú fliačky s kyslou kapustou, žemľovka s jablkami alebo tekvicový prívarok. Završujú ju prílohy k hlavným jedlám od halušiek zo sójovej múky, bulguru či kuskusu, až po knedľu z cícerovej múky.

„Aktuálne má táto kuchárska publikácia deväťdesiat strán, ktoré ale nie sú konečné, pretože cieľom župy a vedúcich stravovacích prevádzok našich 24 zariadení sociálnych služieb je ich ďalšie dopĺňanie podľa vyvíjajúceho sa trendu v zdravej výžive. Pripravená je jednak ako elektronická kniha a tiež ako tlačená  verzia v špirálovej väzbe práve preto, aby sme ju mohli ďalej rozširovať a dopĺňať,“ doplnila vedúca oddelenia riadenia zariadení Odboru sociálnych vecí a rodiny PSK Monika Fuchsová, ktorá proces vzniku e-receptára PSK počas uplynulých rokov manažovala.

E-receptár a tlačený receptár zdravých jedál pre župné zariadenia sociálnych služieb, ktoré môže do jedálnych lístkov zapracovať aj široká verejnosť, bol do života uvedený počas Vianočnej burzy pomoci PSK vo štvrtok 18. decembra. Stalo sa tak symbolicky pohánkovou múkou.