Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.07.2019 03:25

Železničky Žilinskej župy


Ilustračná snímka (žsk)


Kedysi slúžili na prepravu dreva, dnes sú vyhľadávanou turistickou atrakciou. Po Kysuciach a Orave svojich prvých návštevníkov čoskoro odvezie aj železnička na Liptove.


Historická lesná úvraťová železnica Vychylovka – Nová Bystrica je dnes jedinou fungujúcou úvraťovou železnicou v Európe a jednou z troch na svete. Vo svojom vozovom parku má historické parné a motorové rušne, jazdu po areáli je možné absolvovať aj motorovou drezinou s kapacitou desať cestujúcich. Čakanie na vlak si môžu návštevníci skrátiť prehliadkou skanzenu, pre najmenších návštevníkov si múzeum pripravilo novinku. ,,Každoročne nás navštívi veľa rodín s deťmi. Aby bolo čakanie na vlak čo najpríjemnejšie, vybudovali sme detskú izbu v priestoroch Raganovho mlynu, kde si rodičia spolu so svojimi ratolesťami môžu oddýchnuť, pozrieť ľudové rozprávky, zabaviť sa, či prečkať daždivé počasie,“ povedal Miloš Jesenský, riaditeľ Kysuckého múzea v Čadci. Vlak na svoju cestu vychádza zo Stanice Skanzen a pokračuje do Sedla Beskyd, odkiaľ sa môžu cestujúci vrátiť späť alebo prestúpia na oravskú železničku.

Na stanici Tanečník začína svoju jazdu Oravská lesná železnica, ktorá dnes patrí medzi najobľúbenejšie atrakcie Oravy. Pri návšteve železnice si môžu turisti pozrieť aj expozíciu lesnej železnice, rušňového a vozového parku, spracovania dreva, a tento rok pribudla nová expozícia remesiel. ,,Spolu s letnou sezónou sme otvorili aj nový Remeselný dom, ktorý nemá v prihraničnom regióne obdobu. Vo vnútri sa nachádzajú zbierkové predmety z dreva, ukážka kováčskej aj hrnčiarskej tvorby, ale aj bytové textílie či modrotlač. Počas letných víkendov budú mať návštevníci možnosť vidieť a aj vyskúšať si rôzne druhy remesiel, ktoré už postupne upadajú do zabudnutia,“ povedal riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada. Trojkilometrová jazda zo stanice Tanečník na stanicu Sedlo Beskyd trvá asi 15 – 20 minút. Tu si vlak urobí prestávku, počas ktorej môžu návštevníci vystúpiť na 12-metrovú vyhliadkovú vežu neďaleko stanice alebo navštívia dobovú goralskú drevenicu. Celá trasa aj s pobytom na stanici Sedlo Beskyd trvá asi hodinu a desať minút. Oravská lesná železnica je v prevádzke počas celého roka okrem mesiaca november, úvraťová železnica vo Vychylovke jazdí od mája do októbra.

Na jazdu Považskou lesnou železnicou si budú musieť návštevníci ešte chvíľu počkať. ,,Prostredníctvom eurofondov sa nám podarilo dobudovať úzkorozchodnú trať, ktorá spája areál Múzea liptovskej dediny v Pribyline s depom Považskej lesnej železnice. Upravila sa takmer kilometer dlhá trať, kadiaľ budú premávať historické vlakové súpravy zachránené z pôvodnej železnice. Momentálne čakáme na povolenia,“ uzavrel Hromada. Župa predpokladá, že po skúšobnej prevádzke, by sa prví návštevníci mohli Považskou lesnou železnicou odviezť už na jar budúci rok.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Župné cyklobusy môžete využiť posledných 18 dní
Už len 18 dní budú premávať jedinečné autobusy vybavené špeciálnymi cyklovozíkmi. Žilinská župa aj tento rok pripravila pre milovníkov cyklistiky úspešný koncept cyklobusov, ktoré toto leto prepravili od polovice júna do konca augusta už 933 cestujúcich s bicyklami.
viac
08.08.2019
Záleží na každom názore
Žilinská župa pripravila nový projekt, cieľom ktorého je prispieť k zlepšeniu kvality poskytovaných služieb a efektívne reagovať na potreby návštevníkov svojich inštitúcií. Od prvého augusta spustila online prieskum vo svojich múzeách, galériách, knižniciach, ale i divadlách.
viac
27.11.2019
Viac ako milión na podporu a rozvoj regiónov
Žilinská župa predstavila nový dotačný systém. Na rozvoj regiónov a podporu významných aktivít pôjde na nasledujúci rok 1,3 milióna eur. To je o 530-tisíc eur viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V praxi to bude znamenať podporu väčšieho okruh tém a oblastí.
viac
01.07.2020
Sever Slovenska má krásne prírodné scenérie s ropou i vodopádmi
Žilinu nazvali v minulosti básnici "perlou na Váhu". Má bohatú históriu, prežila zničujúci požiar, zemetrasenie i mor. Dnes je štvrtým najväčším slovenským mestom obklopeným malebnými zákutiami Kysúc či Malej Fatry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %