Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.03.2024 07:50

Železný pútnik vyštartuje do Šaštína-Stráží dva týždne pred Veľkou nocou


Snímka: maxresdefault


Už tretí ročník nočnej pôstnej púte v predveľkonočnom období s názvom Železný pútnik ohlásila farnosť Trstín pri Trnave na piatok 15. marca. Pútnici sa vydajú na takmer štyridsaťkilometrovú pešiu túru z Hájička pri Trstíne cez Malé Karpaty do Šaštína-Stráží. Informoval o tom za usporiadateľov Martin


Začiatok a koniec púte tradične tvoria spoločné bohoslužby. Omšu na štarte však organizátori po vlaňajšej skúsenosti preložili z kostolíka v Hájičku pre kapacitné dôvody do trstínskeho farského Kostola sv. Petra a Pavla, kam vojde aj 300 pútnikov. "Na podujatie sa netreba vopred prihlasovať a je určené pre všetkých záujemcov bez ohľadu na to, či sú kresťanského vyznania," uvádzajú organizátori.         

Túra nadväzuje na historické putovania mariánskych pútnikov, ktorí v minulosti putovali z Trstína - Hájička do baziliky v Šaštíne a symbolicky sa spája aj s obdobnou aktivitou na Morave na trase z Olomouca na Hostýn. Tá má už takmer tridsaťročnú tradíciu.         

Tempo presunu v obci Trstín avizujú organizátori spočiatku rýchlejšie, zvoľní sa po vstupe do pohoria Malé Karpaty. Z dôvodu bezpečnosti pôjde v závere skupinka Posledný pútnik, zložená zo skúsených pútnikov. Bude pomocníkom v prípade ťažkostí a bude sa prispôsobovať najpomalšiemu pútnikovi.         

Medzizastávka púte bude v Plaveckom Mikuláši, s príchodom do šaštínskej baziliky sa počíta nadránom. Odvoz na spiatočnej ceste je možný vlakom, autami a pre pokračovanie cesty domov je možné vlastné vozidlá zaparkovať aj v Trstíne a Šaštíne.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2018
Šaštín-Stráže: Primátor a poslanci zložili sľub
Staronový primátor mesta Šaštín-Stráže Jaroslav Suchánek zložil na ustanovujúcom zastupiteľstve v pondelok (10. 12.) slávnostný sľub. Spolu s ním tak urobilo všetkých 11 novozvolených poslancov MsZ.
viac
16.07.2019
Mesto získalo dotáciu viac ako 780-tis. eur na zdravotné stredisko
Nenávratný finančný príspevok vo výške 780 598,54 eura získalo mesto Šaštín-Stráže v okrese Senica na projekt s názvom Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti. TASR o tom informoval primátor mesta Jaroslav Suchánek.
viac
14.09.2019
Nedeľný program národnej púte sa začne už v skorých ranných hodinách
Štyri dni trvajúca Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne, ktorá sa začala v piatok (13. 9.), bude mať vrchol počas sviatku patrónky Slovenska, ktorý pripadá na 15. septembra.
viac
23.09.2019
V Šaštíne začali so záchranou synagógy, už tento rok v nej plánujú výstavu
V meste Šaštín-Stráže bola v 19. storočí postavená synagóga, ktorá postupom času chátrala. Noví majitelia sa rozhodli s pomocou ďalších nadšencov historickú stavbu zachrániť. V budúcnosti by mala poslúžiť ako kultúrny stánok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %