Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.01.2020 11:00

Žeriav z Krásnej Hôrky by mohol zmiznúť v polovici tohto roka


Snímka zdroj: tripadvisor.com


Medzi plánovanými tohtoročnými prácami na obnove hradu Krásna Hôrka v Rožňavskom okrese je odstránenie prehorených drevených trámov a oceľových nosníkov na hornom hrade, čo by malo umožniť finálnu demontáž žeriava v polovici roka 2020.


Informovalo o tom Slovenské národné múzeum (SNM) počas informačného dňa pre verejnosť v obci Krásnohorské Podhradie.       

Okrem toho by podľa SNM malo byť v tomto roku realizované odstraňovanie násypov pri hradnej stene, sanácia, škárovanie a čistenie murív od nevhodných cementových úprav či inštalácia podporných lešení. Práce na hrade by sa mali začať v marci v závislosti od klimatických podmienok.       

Medzi ďalšími činnosťami je i statické zabezpečenie konštrukcie klenby suterénu prejazdu (dufartu) stredného hradu, ale tiež zachytenie a odklonenie zrážok z horného hradu sfunkčnením historických výpustov z hradu. Realizovať sa budú i archeologické a reštaurátorské práce.       

Ako SNM dodalo, v rámci povoľovacích konaní v súčasnosti prebieha územné konanie. Následne sa budú realizovať stavebné konania, ktoré v prípade odvolaní a následného druhostupňového konania nadobudnú právoplatnosť do októbra 2020.       

„V prípade, ak nedôjde k neočakávaným udalostiam, jednotlivé časti hradu Krásna Hôrka budú postupne dokončované od konca roka 2021. V roku 2023 sa ráta s ukončením obnovy hornej časti hradu a jej následným sprístupnením verejnosti,“ uviedol generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.       

Komplexný projekt obnovy Krásnej Hôrky a jej okolia je podľa SNM najrozsiahlejším v histórii hradu, pričom nejde len o zjednodušený návrat stavu hradu pred požiarom. „Projekt počíta aj s odstránením nevhodných zásahov do pamiatky, realizovaných v rokoch 1956 – 1989, ktoré výrazne poškodili autenticitu pamiatky,“ konštatovalo SNM.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2020
Hrad Krásna Hôrka chce v roku 2023 privítať návštevníkov
Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s Ministerstvom kultúry (MK) SR informovalo vo štvrtok dopoludnia o realizácii prác v uplynulom roku a ďalších plánovaných krokoch komplexnej rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka, ktorý bol zničený pri požiari 10. marca 2012.
viac
30.12.2020
Na obnovu podhradia je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov
Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie.
viac
11.03.2021
Tender na celkovú obnovu Krásnej Hôrky by mal byť vyhlásený na jeseň
Verejné obstarávanie (VO) na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Krásna Hôrka by malo byť vyhlásené na jeseň, v optimistickom variante do konca augusta 2021.
viac
06.08.2022
Krásnohorské hradné hry vtiahnu návštevníkov do stredoveku
Návrat do stredoveku ponúka návštevníkom 15. ročník Krásnohorských hradných hier, ktorý sa dnes koná v areáli pod hradom Krásna Hôrka. V ponuke je zábavný program pre deti, predstavenia šermiarskych skupín, rozprávková šou, hudobný koncert, sprievodný remeselnícky jarmok či dobová kuchyňa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %