Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.04.2016 02:07

Žiaci základných škôl zachránili zberom papiera približne 740 stromov


Výtvory detí zo ZŠ Ulica Energetikov v Prievidzi.


Takmer 93 ton odpadového papiera nazbierali žiaci prievidzských škôl od začiatku školského roka, v rámci 13. ročníka projektu EKOROK s Nestlé, čím symbolicky zachránili približne 740 stromov.


Odznelo to včera na tradičnom galaprograme na Námestí slobody, pri príležitosti Dňa zeme, kde celý projekt za účasti predstaviteľov mesta a spomínanej firmy, ktorá projekt financuje, vyhodnotili. „Do projektu sa zapojilo všetkých sedem základných škôl v meste, dovedna to bolo asi 2500 detí. Okrem zberu papiera triedili odpad, upravovali a čistili okolie svojich škôl, vysádzali stromčeky, okrasné kríky a kvety. Venovali sa mnohým ďalším aktivitám zameraným na environmentálnu výchovu. Výsledky zverejňovali na svojich internetových stránkach a na školských nástenkách,“ informovala Miriam Bencová, riaditeľka Centra voľného času Spektrum v Prievidzi, ktoré bolo hlavným organizátorom podujatia.      

Na námestí sa jednotlivé školy prezentovali svojimi stánkami na tému Vitalita školských záhrad. Každé takéto stanovište doslova rozkvitlo pestrofarebnými kvetmi a zakvitnutými stromami, ktoré žiaci vytvorili z plastov, papiera a iných odpadových materiálov. Z nich vytvorili aj mnohé užitočné alebo okrasné predmety, čím chceli ukázať, že odpadky nepatria na skládky, ale dajú sa všestranné využiť. Na tabuliach sa pochválili svojimi výsledkami, predstavili aj najlepších zberačov papiera. Niektorí žiaci vytvorili makety svojich škôl aj s upraveným okolím. Pripravili si tiež vlastný kultúrny program vo forme básní, piesní alebo tanečných vystúpení, na tému ochrany životného prostredia a prírody.      

„Naša firma je veľmi rada, že môže prispieť k budovaniu environmentálneho povedomia mladej generácie v meste, kde má sídlo,“ uviedol zástupca Nestlé Slovensko Róbert Kičina. Spoločnosť projekt podporila sumou vyše 6000 eur. Vyslovil presvedčenie že toto podujatie, bude pokračovať aj v budúcich rokoch.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2016
Zodpovedná spoločnosť – ktorým firmám nie je životné prostredie ľahostajné?
Veľké spoločnosti sú stálym producentom množstva odpadu, ktorý je potrebné zbierať, triediť a likvidovať.
viac
26.09.2016
Ako triediť odpad sa učili už aj v Žiline a Považskej Bystrici
Na štvrtkových Žilinských dňoch zdravia sa mohli Žilinčania naučiť nielen to, ako sa starať o svoje zdravie, ale aj o prostredie okolo nás. O deň neskôr sa konal Považskobystrický jarmok. Stánok spoločnosti ENVI - PAK, ktorý ekologické vzdelávanie zabezpečoval, praskal v oboch mestách vo švíkoch.
viac
12.12.2016
Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur
Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.
viac
23.04.2019
DEŇ ZEME v piatok na Námestí slobody v Prievidzi
Centrum voľného času, mesto Prievidza a Nestlé Slovensko, s. r. o., vás týmto pozývajú na záverečné vyhodnotenie projektu Ekorok s Nestlé Slovensko „Oslava lesa“
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %