Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
19.03.2021 02:20

Žiadne pálenie slovenských lesov nebude


Ilustračná snímka.


Ministerstvo hospodárstva SR nepodporilo intenzívnejšie využívanie tzv. biomasy v teplárenstve, a teda väčší výrub a pálenie slovenských lesov. Nedávne vyjadrenia europoslanca Martina Hojsíka sa preto nezakladajú na pravde.


Slovensko sa pridalo k iniciatíve členských krajín EÚ, ktorej jediným cieľom je zjednotiť európsku legislatívu o investíciách do environmentálne udržateľných projektov so smernicou o obnoviteľných zdrojoch energie (OZE), tzv. RED2. „Rezort považuje zjednotenie týchto dvoch európskych legislatív za dôležitý a nevyhnutný krok pre stabilitu a predvídateľnosť regulačného rámca, čo je kľúčové pre dlhodobé investície v energetike,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Upozornil zároveň, že: „Je paradoxné, že práve poslanec Európskeho parlamentu, z ktorého dlhodobo zaznievajú požiadavky na stabilitu regulačného rámca a súlad legislatívy EÚ, kritizuje snahu o zosúladenie regulácie EÚ, za ktorú sám zodpovedá.“ 

Slovenská legislatíva a podmienky pre trvalo udržateľné využívanie biomasy v SR nie sú aktuálne upravovanou európskou legislatívou nijako dotknuté. Rovnako dotknuté nie sú ani slovenské lesy, ako sa to snaží europoslanec vykresliť. „Spomínaná legislatíva nijako neurčuje spôsob udržateľného využitia biomasy, a teda nijako nemôže platiť klamstvo o tom, ako sa preto budú páliť slovenské lesy,“ zdôraznil K. Galek. Štátny tajomník  pripomenul, že zákony na Slovensku sú v oblasti využívania biomasy nastavené prísnejšie ako predpisujú európske smernice, a to aj vďaka podpore iniciatívy Biomasaker a tiež podpory novely zákona obmedzujúcej pálenie kvalitného dreva z našich lesov.

Viac informácií je k dispozícii TU 

Autor: (MH SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2020
Ako bude vyzerať Strategický plán SR pre investície z eurofondov 2021-2027?
Rezort výstavby, regionálneho rozvoja a informatizácie predstavil návrh čerpania eurofondov v novom programovom období 2021-2027 prostredníctvom Strategického investičného plánu Slovenska alebo v ktorom sa má investovať takmer 13 mld. eur z eurofondov.
viac
23.10.2020
Lesníci sú v tejto sezóne za nulovú kvótu pre lov vlka dravého
Štátny podnik Lesy SR je za nulovú kvótu pre lov vlka dravého v sezóne 2020-2021. Iformovala o tom Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie Lesov SR.
viac
29.03.2021
Správa o výsledku kontroly NKÚ - plastový odpad
Kontrolóri najvyššieho kontrolného úradu vykonali v oblasti odpadového hospodárstva ďalšiu z dôležitých kontrol, ktorou nadviazali na kontroly dodržiavania zákonných povinností vyplývajúcich z legislatívy v odpadovom hospodárstve v predchádzajúcich obdobiach.
viac
22.12.2021
Ochrana a obnova lesa musia mať prednosť pred finančným ziskom z predaja dreva
Hospodárenie v lesoch na Slovensku sa riadi nejednotnými pravidlami, investície do obnovy a výsadby lesa sú nedostatočné. Trvalo udržateľné hospodárenie s drevom s dôrazom na spoločenskú a ekologickú hodnotu lesa by malo mať podľa predsedu NKÚ SR Karola Mitríka prednosť pred ziskom z predaja dreva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %