Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.03.2020 04:35

Žiakom zo znevýhodneného prostredia pomáhajú komunitné centrá


Ilustračná snímka: (int.).


Základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Sabinov pre zatvorenie v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vyučujú žiakov on-line formou. Žiakom zo sociálne znevýhodneného prostredia sú nápomocné komunitné centrá zo Sabinova a z obce Ražňany.


„Plynule prebieha zadávanie domácich úloh, krátkodobých testov na opakovanie učiva vrátane vyhodnocovania a hodnotenia. V prípade potreby sú vedenia základných škôl a pedagogickí zamestnanci k dispozícii v pracovných dňoch prostredníctvom portálu EduPage alebo e-mailovej komunikácie,” uviedla vedúca oddelenia školstva a spoločného školského úradu sabinovskej radnice Vlasta Znancová.      

Výklad učiva, metodický materiál, pracovné listy alebo krátke testy si môžu žiaci podľa jej slov prezrieť a vyplniť na rôznych webových portáloch, ako napríklad Fenomény sveta, Bez kriedy, Zborovňa, Eduworld a podobne.     

„Veľkú pomoc pri práci so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia poskytujú komunitné centrá zo Sabinova a z Ražnian. Ich pracovníci roznášajú žiakom na týždeň úlohy zadané vyučujúcimi a zabezpečujú tiež spätnú väzbu. Všetci pedagogickí zamestnanci sú pravidelne monitorovaní vedením školy. Svoju činnosť vykazujú v týždenných výkazoch,” povedala Znancová.      

V súvislosti s opatreniami na zabránenie šíreniu nového koronavírusu bol zmenený tiež termín zápisu detí do prvého ročníka. Uskutoční sa 20. až 21. apríla 2020 v čase od 13.30 h do 16.30 h v Základnej škole (ZŠ) na Ulici Komenského a v ZŠ na Ulici 17. novembra.     

„Zápis bude bez prítomnosti detí. Rodičia sú povinní vstupovať do škôl s rúškom na tvári. Je potrebné doniesť vlastný občiansky preukaz a rodný list dieťaťa. Zápis bude možné realizovať aj elektronicky. Bližšie informácie budú uvedené na webstránkach ZŠ,” vysvetlila Znancová.      

Ako ďalej povedala, materské školy (MŠ) sú v súvislosti so zamedzením šíreniu nového koronavírusu až do odvolania zatvorené.      

Podávanie žiadostí o prijatie dieťaťa do MŠ na školský rok 2020/2021 bude od 30. apríla do 31. mája. Mesačný príspevok na čiastočnú úhradu nákladov za pobyt dieťaťa v MŠ sa podľa Znancovej neplatí, ak má dieťa z dôvodu choroby viac ako 30 dní prerušenú dochádzku. Rovnako ak dieťa nedochádzalo do MŠ v čase školských prázdnin alebo bolo prerušenie prevádzky MŠ zapríčinené zriaďovateľom či inými závažnými dôvodmi. V týchto prípadoch uhrádza zákonný zástupca pomernú časť príspevku.

„V ostatných školách a školských zariadeniach bude príspevok vyúčtovaný rodičom po ukončení školského roka,” dodala Znancová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2019
Nová legislatíva má pomôcť žiakom zo sociálne znevýhodneného prostredia
Dvojnásobný počet asistentov učiteľa v školách a príspevok pre talentované deti – to majú byť dva hlavné prínosy novely školského zákona pre školy s deťmi zo sociálne znevýhodneného prostredia.
viac
31.03.2020
Psychológovia budú na telefónnej linke pomáhať ľuďom
Premôcť krízu s psychickým zvládaním aktuálnych udalostí v súvislosti s koronavírusom má za cieľ Centrum dobrovoľníckej psychologickej podpory, ktoré v pondelok spustilo mesto Žilina.
viac
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
07.04.2020
Dobrovoľníci ponúkajú svoje služby, rozširujú svoje rady
V snahe pomôcť v sociálnej oblasti čo najväčšiemu počtu obyvateľov vyzýva mesto Prešov spolu s viacerými organizáciami verejnosť o poskytnutie kontaktov na osamelých ľudí. Prešovské dobrovoľnícke centrum zároveň v súvislosti s výskytom nového koronavírusu hľadá do svojich radov posily.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %