Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
15.01.2021 02:15

Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru


Bývalá židovská škola v centre Levíc. Snímka zdroj: (leviceonline.sk).


Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.


„Schválený grant na obnovu tejto pamiatky predstavuje sumu 900 000 eur, pričom celkové oprávnené výdavky prijímateľa nesmú presiahnuť sumu 1 201 216 eur,“ uviedol.

Zrekonštruovaná židovská škola bude slúžiť ako priestor na vzdelávanie, kultúrne aktivity, ako centrum tvorivosti mesta a regiónu. „Bude to priestor na usporiadanie workshopov miestnych remeselníkov, lektorské kurzy či pravidelné kurzy remeselnej výroby. Súčasťou bude aj stála expozícia o živote občanov židovskej národnosti v meste a regióne, vytvorená pomocou najnovších technológií,“ skonštatoval Krtík. Prostredníctvom virtuálnej prehliadky si návštevníci budú môcť pozrieť vizualizáciu koncentračného tábora Sereď počas druhej svetovej vojny.

K zámeru rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky sa ešte v roku 2019 uskutočnila verejná diskusia o projekte, kde zástupcovia mesta a zainteresovaných strán predstavili verejnosti podrobnosti o navrhovanej pamiatkovej obnove. Mestské zastupiteľstvo v septembri 2019 schválilo Priority mesta Levice na obdobie rokov 2018 - 2022, ktorých súčasťou bola aj realizácia projektu a rekonštrukcia bývalej židovskej školy. Podporu projektu deklaroval aj Nitriansky samosprávny kraj.

Bývalá židovská škola v Leviciach sa stala národnou kultúrnou pamiatkou v roku 2015. Budova bola postavená v roku 1935, no židovská komunita si ju dlho neužila. V roku 1944 sa stala súčasťou židovského geta, po roku 1945 v nej sídlila učňovská škola. Po roku 1967 využívala priestory stredná ekonomická škola. Budova je dielom architekta Jacquesa Oblatta a je príkladom vyspelej funkcionalistickej architektúry na Slovensku. Objekt sa zachoval vo vysokej miere v pôvodom architektonickom, dispozičnom a umelecko-remeselníckom riešení.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
02.12.2020
TSK zrekonštruuje Draškovičovský kaštieľ
Neskororenesančný Draškovičovský kaštiel v obci Čachtice sa dočká komplexnej rekonštrukcie. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na jeho obnovu získal 800 000 eur zo zdrojov Európskeho hospodárskeho priestoru.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %