Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.03.2020 01:32

Žilina dostala kompenzáciu prostriedkov za mimoriadnu situáciu na Rondli


Estakádna kruhová križovatka Rondel. Snímka zdroj: (msú).


Mesto Žilina dostalo od štátu kompenzáciu výdavkov, ktoré investovalo počas trvania mimoriadnej situácie na estakádnej kruhovej križovatke (Rondli). Sumu vyše 161-tisíc eur poukázalo na účet mesta Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.


Výšku výdavkov na záchranné práce počas mimoriadnej situácie od 19. mája do 2. júna minulého roka overil Okresný úrad v Žiline, no záverečné rozhodnutie bolo v rukách ministerstva. Zvýšené výdavky mesta súviseli najmä s montážou a demontážou podpernej konštrukcie mostného objektu, jeho očistením, diagnostikou, ako aj s projektovou dokumentáciou na zabezpečenie dočasného dopravného značenia, jeho osadením, prenájmom a demontážou.

Mimoriadnu situáciu na Rondli vyhlásilo mesto 19. mája 2019 po nočnom požiari, ktorý vznikol na železničnej zastávke Žilina – Záriečie a rozšíril sa na priľahlý mostný objekt a jeho piliere. Z tohto dôvodu sa musela uzavrieť aj kruhová križovatka. Krízový štáb mesta Žilina následne rozhodol o vyhlásení mimoriadnej situácie, ktorá trvala do 2. júna 2019, od 1. júna bola premávka cez Rondel spustená v plnom režime.

S technickým zabezpečením poškodenej časti Rondla sa začalo už 21. mája 2019. Robotníci postupne začali otryskávať zasiahnuté časti mosta vodou, čím sa plochy vyčistili a mohol sa zistiť rozsah poškodení. Následne sa urobili sondy, odobrali vzorky betónu a mesto dalo vypracovať analýzu vzoriek. Výsledky nepreukázali také štrukturálne mineralogické zmeny, ktoré by potvrdzovali poškodenie betónu vplyvom rozsiahleho požiaru. Mesto preto odstránilo konštrukciu, ktorá dočasne slúžila ako podpera mostného objektu a mala zaistiť statiku mosta.

„Hoci téma vlastníckych vzťahov k Rondlu nie je definitívne ukončená, vnímame pozitívne finančnú kompenzáciu, ktorú nám poskytlo ministerstvo vnútra v súvislosti s výdavkami vynaloženými pri mimoriadnej situácii. Po jej vyhlásení sme museli reagovať takmer okamžite na stabilizovaní mostného objektu, aby sa mohla opätovne spustiť odprava. Niet pochýb, že každý výdavok v súvislosti s opatreniami, ktoré sme prijímali bol v tej situácii nevyhnutný a oprávnený,” podotkol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Rondel tvorí dôležitý dopravný uzol na mestskom okruhu v Žiline. Nachádza sa na Mostnej ulici na ceste I/61 smerom od Bratislavy a Popradu a je križovatkou s Rajeckou cestou (cesta I/64, smer od Prievidze), Hálkovou ulicou v smere do centra a Závodskou cestou v smere na Závodie a Bánovú.

V sume kompenzácie od ministerstva sú zahrnuté aj náklady mesta, ktoré súviseli s mimoriadnou situáciou pri zosuvoch pôdy v mestskej časti Vranie v máji minulého roka.

Autor: (Vladimír MIŠKOVČÍK, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2017
Vláda uvoľnila na pomoc obciam postihnutým mimoriadnymi udalosťami 624 257 eur
Štát pomôže obciam pri úhrade výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií, ktorým čelili v roku 2016. Vláda dnes (26. 4. 2017) celkom na tento účel uvoľnila 624 257 eur.
viac
03.06.2019
Žilina odvolala mimoriadnu situáciu
V Žiline odvolali mimoriadnu situáciu vyhlásenú po požiari, ktorý zasiahol okolie železničnej zastávky Žilina - Záriečie a rozšíril sa na priľahlý Rondel a jeho piliere.
viac
24.09.2020
Na kompenzáciu daňových výpadkov si Púchov od štátu požičia 412 948 eur
Mesto Púchov dostane od štátu bezúročnú finančnú výpomoc na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb vo výške viac ako 400 000 eur. Prijatie pôžičky schválilo v stredu (23. 9.) púchovské mestské zastupiteľstvo.
viac
28.10.2020
J. Naď: Ochranné prostriedky zabezpečí štát, obce však môžu pomôcť
Dezinfekciu a ochranné prostriedky na účely víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 poskytne samosprávam štát. Môžu však pomôcť a zabezpečiť pre svojich dobrovoľníkov dezinfekciu, rúška či rukavice. Výdavky sa im preplatia podobne ako pri voľbách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %