Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.12.2020 02:15

Žilina odovzdala prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry


Snímka zdroj: (zilinak.sk).


Mesto Žilina odovzdalo v utorok (15. 12.) na Ministerstve kultúry SR prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) pre rok 2026.


Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka prihláška popisuje budúci kultúrny a umelecký program spolu s náčrtom dlhodobej kultúrnej stratégie mesta či plánovanými investíciami do kultúrnej infraštruktúry.

Doplnil, že prihláška zdôrazňuje príbeh a potenciál Žiliny zakotvený v kráse okolitej prírody, silnej priemyselnej tradícii a jedinečnosti príbehov definujúcich spoločnú identitu. „Tieto oblasti tvoria hlavné programové piliere, okolo ktorých je vystavaných viac ako 130 kultúrno-umeleckých projektov. Súčasťou 60-stranového dokumentu, ktorý tvorí prihlášku, sú tiež viaceré investičné zámery mesta a zapojeného regiónu, s cieľom skvalitniť verejný priestor a prispieť k udržateľnosti zmeny, ktorú EHMK bude znamenať,” uviedol Miškovčík.

„Kandidatúra Žiliny je zosobnením ambície rozvíjať mesto cez podporu kultúrneho a kreatívneho ekosystému, ako aj ambície prehĺbiť strategické partnerstvá v regióne s cezhraničnými mestami či v rámci celej Európy. Zároveň s prípravným procesom kandidatúry začalo mesto Žilina pracovať aj na svojej novej kultúrnej stratégii Kreatívna Žilina 2035, čím strategické projekty v rámci samotného EHMK presahujú aj rok 2026,” podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Projektový tím úzko spolupracoval so zástupcami Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). „Podieľal sa na pripravovanej SMART stratégii kultúry v ŽSK, ako aj zahrnutí spoločných investičných zámerov do projektu EHMK. Verím, že aj vďaka spolupráci v kľúčových oblastiach má naše krajské mesto šancu uspieť a získať titul, ktorý naštartuje kultúrny, spoločenský aj ekonomický rozvoj mesta i celého žilinského regiónu. Je to výzva, ale verím, že Žilina v tomto súboji miest získa silný mandát, ktorý jej uľahčí cestu k modernému európskemu mestu. A zo žilinského regiónu sa stane lákavá destinácia priťahujúca kreatívnych ľudí a návštevníkov zo Slovenska a z celej Európy. Držím palce,” povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2020
Žilina bude pripravovať prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry
Mesto Žilina sa bude pripravovať na prihlásenie sa do výzvy na Európske hlavné mesto kultúry v roku 2026. Po prvom kole konzultácií s kultúrnou obcou a kľúčovými partnermi v meste, zámer prípravy a predloženia prihlášky v utorok 18. februára odobrili žilinskí mestskí poslanci na svojom rokovaní.
viac
02.05.2020
Hlohovec a Trnava budú konkurentmi v boji o titul EHMK 2026
Susediace mestá Hlohovec a Trnava, ktoré od seba delí dvadsať kilometrov, budú konkurentmi v boji o získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Informujú o tom na svojich webových stránkach.
viac
05.11.2021
Bez Trenčianskych Teplíc by to nešlo
Finálový boj Trenčína o titul Európske hlavné mesto kultúry vrcholí.
viac
11.12.2021
Historický úspech! Trenčín sa v roku 2026 stane Európskym hlavným mestom kultúry
Kandidatúra krajského mesta na tento prestížny titul spojila celý región. Podporu a súčinnosť vyjadrovali starostovia, primátori, študenti, umelci i široká verejnosť naprieč celým Trenčianskym krajom. Výsledky boli vyhlásené na sociálnych sieťach Ministerstva kultúry SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %