Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.08.2019 06:10

Žilina úspešne ukončila implementáciu projektu SOLEZ


Ilustračná logo


Mesto Žilina sa pred troma rokmi zapojilo do projektu SOLEZ zameraného na znižovanie uhlíkových emisií. S jeho implementáciou sa v týchto dňoch končí.


Cieľom projektu bolo zabezpečiť medzinárodnú výmenu skúseností medzi partnermi a motivovať ich, aby využívali moderné technológie na riešenie problematiky nízkouhlíkovej mobility.

Žilina sa ako jediný zástupca Slovenskej republiky vďaka tomuto projektu pridala k ďalším šiestim krajinám strednej Európy, ktoré zdieľajú vôľu chrániť kľúčové mestské oblasti pred dopravou, prostredníctvom využitia nízkoemisných zón a ďalších opatrení. „Jednou z hlavných aktivít projektu SOLEZ bolo vypracovanie Akčného plánu nízkouhlíkovej mobility. Plán zohľadňuje súčasný stav dopravy v meste a na tomto základe stanovuje jeho ďalší rozvoj prostredníctvom krátkodobých a dlhodobých opatrení,“ vysvetlil Ľuboš Slebodník, vedúci oddelenia mobility z Mestského úradu v Žiline.

Piliermi projektu boli dve pilotné aktivity. Prvou bolo vypracovanie štúdie vyhodnocujúcej možnosti nasadzovania elektrobusov do reálnej prevádzky mestskej hromadnej dopravy. Druhou aktivitou projektu bolo opatrenie na zefektívnenie možnosti parkovania v centre mesta s využitím inteligentných systémov. „Jedným z opatrení je, aby sa územie vybavilo dlhodobým monitorovaním intenzity dopravy. Za týmto účelom boli v predošlých dňoch vybavené všetky vjazdy a výjazdy inteligentnými prejazdovými senzormi,“ vysvetlil Slebodník.

Počas trojročnej implementácie projektu zorganizovala žilinská samospráva množstvo podujatí, seminárov i workshopov, ktorými sa účastníci zapájali do procesov či získavali nové informácie. „Žilina má strategickú polohu, z čoho pramení aj neúmerné dopravné zaťaženie, ktoré negatívne vplýva na kvalitu života obyvateľov v meste a našou snahou je túto oblasť riešiť. Vďaka projektu SOLEZ sme získali cenné poznatky v oblasti prístupov pri zavádzaní rôznych opatrení,“ uzavrel žilinský primátor Peter Fiabáne.

Náklady spojené s implementáciou projektu sa vyšplhali na približne 105 000 eur, pričom takmer 72 000 eur bolo hradených z programu Interreg Central Europe.

 

Autor: Mesto Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
Žilina získa na projekt znižovania uhlíkových emisií príspevok 144 454 eur
Mesto Žilina získa na implementáciu projektu, zameraného na znižovanie uhlíkových emisií v mestách, finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 144 454 eur formou refundácie.
viac
03.10.2019
Žilina uspela v súťaži Enviromesto 2019
Mesto Žilina uspelo v súťaži Enviromesto 2019. Počas slávnostného vyhodnotenia prevzali cenu v kategórii „Ochrana ovzdušia“ zástupca primátora Vladimír Randa spoločne s vedúcim odboru životného prostredia Andrejom Vidrom a Ľubošom Slebodníkom, vedúcim oddelenia mobility z Mestského úradu v Žiline.
viac
08.11.2019
Považské múzeum v Žiline získalo dotáciu na desať projektov
Považské múzeum v Žiline bolo v roku 2019 úspešné vo všetkých výzvach grantového systému Fondu na podporu umenia. Fond v celkovej dotácii 92 070 eur podporil desať podaných projektov.
viac
27.01.2023
Elektronické služby mesta by po novom mali byť jednoduchšie
Elektronické služby mesta Žilina by po novom mali byť jednoduchšie a efektívnejšie. Samospráva získala viac ako pol milióna eur na skvalitnenie procesov a zníženie administratívnej záťaže pre obyvateľov. Informovala o tom hovorkyňa Žiliny Barbora Zigová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %