Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.07.2021 02:20

Žilina získala miliónový grant na smart city riešenia


Žilina.


Mesto Žilina bude v rokoch 2021 a 2022 realizovať projektové aktivity v oblasti smart city riešení v hodnote 940 000 eur.


Pôjde najmä o reguláciu dopravy, lokálne environmentálne ukazovatele, smart manažment verejného osvetlenia, energetickú efektívnosť a zvýšenie úrovne bezpečnosti na verejných miestach. Na sociálnej sieti o tom v piatok informoval žilinský primátor Peter Fiabáne.

Z grantu bude financovaný systematický zber a vyhodnocovanie dát, ktoré podľa žilinského primátora umožnia tvoriť lepšie nastavené verejné služby a politiky. V meste vybudujú deväť inteligentných priechodov cez cesto, a to v lokalitách s intenzívnou dopravou a pohybom chodcov. Pribudne tiež osem meračov rýchlosti na vybraných rizikových úsekoch na Bôriku, sídliskách Vlčince, Hliny a v Starom meste.

Za získané peniaze namontujú osem sčítačov intenzity dopravy v Strážove, Bytčici, Budatíne, ale aj na sídliskách Solinky, Vlčince, Hájik či v Starom meste. „Tiež 19 otočných a tri pevné kamery s inteligentnými funkciami a 20 osobných kamier pre príslušníkov mestskej polície. Vybudujeme novú videostenu na riadiacom pracovisku mestskej polície,” doplnil Fiabáne.

Súčasťou projektu bude aj 14 integrovaných meteostaníc pre monitorovanie klimatických i environmentálnych ukazovateľov v Žiline a vyše 850 LED svietidiel na verejnom osvetlení doplnia inteligentné lampové regulátory. Prepojenie viacerých inteligentných riešení z rôznych zariadení do jedného systému bude riešiť nový softvér na zber a vizualizáciu dát. Ako skonštatoval žilinský primátor, získanie grantu je dôležitý krok v príprave Žiliny na výzvy budúcnosti a jej postupnej premeny na moderné mesto 21. storočia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2020
Preprava autobusom v meste bude viac smart
Cestovanie mestskou autobusovou dopravou v Liptovskom Mikuláši majú uľahčiť nové smart riešenia, ktoré mesto zavádza.
viac
22.03.2021
Z participatívneho rozpočtu mesto podporí projekty sumou 12 000 eur
Považskobystrická samospráva podporí v rámci participatívneho komunitného rozpočtu Mesto si ty! zaujímavé projekty celkovou sumou 12 000 eur.
viac
07.07.2021
Banská Štiavnica získala na projekt smart city 928 000 eur
Banská Štiavnica získala z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR 928.000 eur na svoj projekt využitia moderných technológií v meste - smart city. Uviedla to primátorka Nadežda Babiaková.
viac
13.07.2021
Z výzvy „Moderné technológie“ bude 35 miest realizovať „smart city“ riešenia
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR navýšilo pre vysoký záujem financie pre dopytovú výzvu „Moderné technológie“ v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %