Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.05.2017 09:00

Žilinčania postavili svoj máj


Stavanie žilinského mája.


Žilinčania majú opäť svoj máj. Stavanie už tradičného žilinského mája je prejavom úcty k ľudovým tradíciám, ktoré sú základným pilierom kultúry nášho národa.


 V piatok 28. apríla sa aj napriek nepriaznivému počasiu začalo podujatie o 16. hodine na Námestí Andreja Hlinku. Muži, ktorí nemali kde postaviť máj pre svoju milú, mohli prísť pomôcť postaviť ten žilinský. Zároveň mohli nechať odkaz na stužkách, ktorými sa máj ozdobil. Podujatia sa zúčastnili: zástupca primátora mesta Patrik Groma, poslanec Žilinského samosprávneho kraja Ľubomír Sečkár a poslanci mestského zastupiteľstva v Žiline Iveta Martinková a Jozef Juriš. Poďakovanie patrí aj lesníkom skupiny Roberta Füricha, ktorí s poslancami vztýčili máj. Keďže pršalo a drevo bolo klzké, chlapi sa skutočne „namakali“. No potlesk prítomných ocenil ich námahu.

Tradícia stavania májov nielen na Slovensku je dlhá niekoľko storočí. Pôvodne bol zelený strom symbolom mýtu o boji zimy s jarou, smrti so životom a obnovujúcej sa prírody na jar. Bolo zvykom nosiť máje na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode po dedine za spevu starodávnych obradných piesní ospevujúcich tvorivú silu prírody a pri tanci prejavovať radosť z víťazstva jari nad zimou.

 

 

 

Autor: (Pavol ČORBA, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Január v znamení kultúry
Žilinská župa naplnila aj prvý mesiac roku 2017 jedinečnými podujatiami regionálnych galérií, knižníc, múzeí, divadiel či kultúrnych stredísk. Kysuce, Orava, Turiec, Horné Považie i Liptov ponúknu zážitky pre každého.
viac
20.03.2017
Veľkonočnú výstavu vytvorili klienti domovov sociálnych služieb
V priestoroch foyer Žilinského samosprávneho kraja začala 16. marca tradičná výstava Veľká noc v zariadeniach sociálnych služieb. Od 16. marca do 18. apríla ponúka 27 stánkov unikátne ručne vyrobené dekorácie s tematikou Veľkej noci.
viac
24.03.2017
Veľká noc v Gazdovskom dvore
Zvyky a tradície spojené s prichádzajúcou Veľkou nocou môžu návštevníci Gazdovského dvora v Turej Lúke zažiť už od pondelka 27. marca 2017.
viac
03.04.2017
Veľkonočné trhy na Námestí SNP obohatia aj Potulky mestom
Banskobystrické Námestie SNP ožije 4. apríla veľkonočnými trhmi, čo je predzvesťou obdobia Veľkej noci, ktorá je v kresťanstve najdôležitejším cirkevným sviatkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %