Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.07.2021 01:35

Žilinská pediatrická ortopédia zavádza do praxe novú jedinečnú metódu


Snímka zdroj: (FNsP Žilina).


Oddelenie detskej ortopédie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline včera ako prvé pracovisko na Slovensku zrealizovalo unikátnu operáciu dvoch pacientov založenú na absolútne novej metóde rastúceho vnútrodreňového fixátora.


Technológia je zameraná na špecifické vrodené ochorenia dlhých kostí, ako sú osteogenesis imperfecta, vrodený pakĺb predkolenia či vrodené genetické a metabolické chyby. Teleskopický fixátor, ktorý sa aplikuje na stehennú kosť, predkolenie alebo rameno, prináša doteraz neexistujúcu možnosť adekvátnej operačnej liečby u mladších detí.

Tím primára oddelenia pediatrickej ortopédie a oddelenia spondylochirurgie žilinskej nemocnice Juraja Popluhára operoval postupne prvé dve deti – šesťročného chlapca a osemročné dievčatko. „Obaja pacienti trpia vrodenou lámavosťou kostí – ochorením osteogenesis imperfecta, pri ktorom sú kosti veľmi krehké, ľahko sa lámu aj pri banálnych úrazoch, prípadne sa ohýbajú do rôznych bizarných tvarov a taktiež môžu skončiť so zlomeninami,“ priblížil primár oddelenia detskej ortopédie s tým, že cieľom nového inštrumentária je kosť vyrovnať, spevniť a zároveň umožniť jej ďalší rast s dieťaťom. „Princíp stabilnej vnútrodreňovej fixácie robíme síce desaťročia, no je nerastúci, čiže u malých detí po čase nefunguje a musí sa vymeniť. Ideálnym riešením je preto technológia teleskopického fixátora, ktorý rastie s dieťaťom,“ zdôraznil J. Popluhár.

Ako uviedla Katarína Petreková zo Zákamenného, mama prvého z operovaných pacientov – šesťročného Adamka, operácia znamená veľa pre celú rodinu. „Sme veľmi radi, že na Slovensko prišla táto nová metóda a Adamka mohli v Žiline operovať. Absolvovali sme mnoho vyšetrení, zákrokov a veríme, že vďaka tomuto systému bude noha pevnejšia, Adamko bude môcť fungovať viac ako normálne dieťa,“ dodala K. Petreková.

Systém rastúceho vnútrodreňového fixátora bol na Slovensku zakategorizovaný Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky 1.7.2021. Prvé dve operácie zrealizoval tím pediatrickej ortopédie v Žiline kompletne vo vlastnej réžii v zložení MUDr. Juraj Popluhár, PhD., MBA; MUDr. Miloš Hartel; MUDr. Lucia Lánczová; sestra inštrumentárka Mgr. Monika Mráziková; anestéziologický tím MUDr. Elena Moresová a sestra Jaroslava Hrabovská. V priebehu letných mesiacov plánuje oddelenie zrealizovať typ novej operácie v prípade ochorenia ďalších troch detí, ktoré čakajú na túto liečbu.

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa FNsP Žilina)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2021
Prvá regionálna značka na východe Slovenska
Už budúci týždeň pribudne na Slovensku nová regionálna značka – Horný Šariš. V pondelok 1. marca bude na sociálnej sieti Facebook streamované slávnostné predstavenie loga novej regionálnej značky, ktorá je, mimochodom, prvá na východnom Slovensku.
viac
22.04.2021
Prvá na Slovensku otvorí sezónu Košická detská historická železnica
Zo všetkých historických úzkorozchodných železníc na Slovensku práve tá v Košiciach začne sezónu v tomto roku ako prvá. Kolesá historického vláčika sa po koľajniciach v Čermeľskom údolí rozbehnú v sobotu 24. apríla.
viac
22.07.2021
Únia miest Slovenska žiada opätovné stiahnutie stavebnej legislatívy
Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s tým, aby Stavebný zákon a Zákon o územnom plánovaní, ktoré do MPK už po druhýkrát predložil podpredseda vlády SR Štefan Holý, boli posunuté do ďalšieho legislatívneho procesu.
viac
09.12.2021
Žilinská pôrodnica stále najobľúbenejšou v kraji
Pôrodnicu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline si na príchod svojho bábätka vyberá stále najviac mamičiek spomedzi všetkých nemocníc v Žilinskom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %